Zázvor, skvelý doplnok v boji proti rakovine

Dokáže ničiť nádorové bunky a jeho medicínske vlastnosti si pochvaľujú aj ľudia trpiaci migrénou, žalúdočnými problémami alebo vysokým cholesterolom.

27.08.2017 17:00
Ďumbier (zázvor) príjemne zahreje Foto:
Ďumbier (zázvor) príjemne zahreje a pomáha ničiť rakovinové bunky.
debata

Zázrak z východu

Zázvor, nazývaný tiež ďumbier, je asi pol druha metra vysoká rastlina so žltými kvetmi. Pýši sa pikantnou a horkastou chuťou. Obsahuje veľký podiel esenciálnych olejov, ktoré majú dovedna takmer 650 rôznych chemických látok. Pochádza z Ázie a jeho najväčšími dovozcami sú India, Čína a Indonézia. Štúdia Americkej asociácie pre výskum rakoviny odhalila, že zázvor dokáže hubiť rakovinové bunky. V lekárskom žargóne sa tento proces nazýva apoptóza, čiže programovaná bunková smrť. Na bunku pôsobia vonkajšie alebo vnútorné podnety, rozložia ju a zvyšky z nej sú pohltnené okolitým prostredím. Táto bylina sa preto odporúča používať pri liečbe akéhokoľvek druhu rakoviny, pretože je považovaná za skvelý prírodný liek ničiaci rakovinové bunky. Zároveň môže byť vhodným doplnkom k chemoterapii, nakoľko sa používa na liečenie zápalov a nevoľnosti, ktoré sú sprievodným javom liečby nádorov.

Základ japonskej kuchyne

Ďalšia štúdia poukazuje na fakt, že tento horký koreň má skvelú schopnosť v boji proti rakovine vaječníkov. Zabraňuje údajne rastu nových rakovinových buniek. Veľká časť zložiek tejto rastliny má silné analgetické, sedatívne a antibakteriálne účinky. Zároveň však nemá žiadne nežiaduce vedľajšie účinky, ako sú napríklad ospalosť, ku ktorej dochádza pri použití chemoterapie. Zázvor uľahčuje trávenie, zlepšuje perilstatiku a stimuluje vylučovanie žalúdočnej šťavy. Rovnako účinne pôsobí proti nadúvaniu, zmierňuje kŕče a stimuluje chuť do jedla. Posledne menovanú vlastnosť využívajú najmä Japonci, ktorí ho používajú ako bežnú súčasť ich kuchyne, napríklad aj pri podávaní sushi.

Hlava z neho nebolí

Ďumbier má, samozrejme, aj mnohé iné pozitívne vlastnosti. Pôsobí ako antikoagulant a zabraňuje tvorbe krvných zrazenín a tvorbe trombov. Preventívne pôsobí proti chorobám pečene a znižuje hladinu cholesterolu. Ocenia ho dokonca aj ľudia trpiaci migrénami a rôznymi inými typmi bolesti hlavy. Zázvor tiež znižuje horúčku. Používať ho môžete v neobmedzených množstvách, vo forme korenia, čaju, tiež ako prísadu do omáčok. V lete osviežuje, v zime zase zohrieva organizmus. Pri jeho každodennom použití si však treba dávať pozor na jeho nie celkom príjemnú vlastnosť. Tým, že zohrieva organizmus, ho dokáže do istej miery aj dehydrovať. Tento problém vyrieši zlepšenie pitného režimu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #žalúdok #zázvor #cholesterol #nadúvanie #peristaltika

+ Nebojte sa, čo má prísť príde, ale môžete tomu aj dopomôcť.
Nenechajte nikoho aby si z vás robil srandu, alebo...

+ Začnete s pestovaním vlastných plodín a určite vám budú chutiť viac.
Nebuďte príliš nervózny, všetko zvládnete...