Svrbenie intímnych miest. Čo všetko môže byt príčinou?

O intímnych problémoch sa veľmi nehovorí. Keď ženu bolí hlava, posťažuje sa kolegom, požiada o lieky na bolesť, rovnako tak je to väčšinou aj s inými bolesťami a neduhmi. Ale keď prídu problémy v intímnej oblasti, zrazu sa o problémoch mlčí.

23.08.2017 17:00
ženské telo, lono, mykóza Foto:
Mykózy sa prejavujú nepríjemným svrbením.
debata

Vaginálne svrbenie môže byť spôsobené hneď niekoľkými faktormi. Napríklad menštruáciou či alergiou, avšak príčina môže byť aj ďaleko závažnejšia. Bakteriálna vaginóza je najčastejším dôvodom intímneho svrbenia. Je spôsobená nerovnováhou baktérií a zmenou vaginálneho pH. Prejavuje sa veľmi podobne ako kvasinkové ochorenia s tým rozdielom, že je výtok slabší a väčšinou je silne cítiť. Vzhľadom k tomu, že pri tejto chorobe často dochádza k recidíve, je potrebné vyhľadať gynekológa. Ten vo väčšine prípadov predpisuje antibiotiká, aby nedošlo k zápalu krčka maternice a močových ciest.

Rovnako ako bakteriálna vaginóza, aj kvasinková infekcia je znamením porušenia prirodzeného vaginálneho prostredia a ochranných baktérií, konkrétne laktobacilov. Kvôli narušeniu sa tak v pošve môže rozšíriť kvasinka candida albicians a stáva sa to väčšinou v prípade užívania antibiotík, pri pohlavnom styku, strese, alebo tiež zmenou stravy. Okrem typického, často až úmorného, svrbenia môžu prísť aj opuchy, biely, často hrudkovitý výtok, väčšinou bez extrémneho zápachu. Kvasinkové infekcie sa liečia antimykotickými krémami, gélmi alebo tiež tabletami.

Pri ich opakovanom výskyte mnoho žien drží takzvanú protikvasinkovú diétu, pričom sa zo stravy vylúčia potraviny, ktoré sú pre kvasinky doslova živnou pôdou. To znamená, že sa vyraďuje veľké množstvo cukrov, ale aj biele pečivo. Postupne sa však do jedálnička určité potraviny opäť pridávajú. Diéta sa zvyčajne dodržiava tri mesiace, avšak nie je zaručené, že kvasinky vymiznú. Všeobecne sa tiež odporúča užívať prípravky obsahujúce kyselinu mliečnu a pri liečbe antibiotikami tiež laktobacily. Pokiaľ ide o opakovaný problém, ktorý sa zhoršuje, je vhodné navštíviť gynekológa. V ranej fáze a s predchádzajúcimi skúsenosťami si ženy v niektorých prípadoch môžu pomôcť samy vďaka voľne dostupným krémom a tabletám, ktoré sa dajú zohnať v lekárni.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mykóza #intímne problémy #svrbenie #vaginálna infekcia

+ Pravidelným cvičením môžete docieliť zdravý a vyrovnaný chrbát.
Neponižujte sa, ste lepší ako si myslíte,...

+ Problémy s popraskanými rukami vyriešite tuhým krémom.
O zamestnanie neprídete, tak prestaňte strašiť svoje...