Táto zelenina zatočí s rakovinou kože

Nový výskum v European Journal of Medicinal Chemistry naznačuje, že niektoré druhy zeleniny dokážu účinne bojovať s rakovinou kože. Jednoznačne medzi ne patrí brokolica a karfiol.

20.08.2017 12:00
leto, slnko, koža, opalovanie Foto:
Len samotná konzumácia brokolice a karfiolu nedokáže dostatočne bojovať proti melanómu.
debata (2)

Ničí nádorové bunky

Uvedené druhy zeleniny obsahujú zlúčeniny zvané izotiokyanáty, ktoré vedci testovali na ľudských a myších bunkách melanómu, na najnebezpečnejšej forme rakoviny kože. Výskumníci zistili, že liek vyvinutý zo spomínaných látok brzdí rast nádorových buniek u myší až o 69 percent. Izotiokyanáty údajne bojujú proti melanómu tak, že zabraňujú rastu a deleniu rakovinových buniek. Liek, ktorý má pomôcť v budúcnosti bojovať proti zákernej rakovine je však stále iba v štádiu výskumu.

Vynikajúce ako prevencia

Odborníci sa zhodujú, že výroba nového preparátu bude nevyhnutná, nakoľko len samotná konzumácia brokolice a karfiolu nedokáže dostatočne účinne bojovať proti nádorovým bunkám. Autor výskumu Dr. Arun Sharma uviedol, že konzumácia brokolice môže znížiť riziko rakoviny. „Ako prevenciu odporúčame jesť brokolicu, lenže jej samotná konzumácia nemusí stačiť na jej využitie v terapeutickom prostredí,“ uviedol Dr. Sharma. I napriek tomu prinášajú lekári dobré správy. Ľudia, ktorí pravidelne konzumujú do desať porcií ovocia a zeleniny denne, mali o 13 percent nižšiu pravdepodobnosť rakoviny, znížilo sa u nich tiež riziko mŕtvice a srdcových ochorení.

Chutný zázrak na tanieri

Brokolica obsahuje až 88 percent vody. Na sto gramov má len 33 kcal, vysoký obsah vlákniny, minimum sacharidov a takmer žiaden tuk. Pýši sa obsahom vitamínov C, skupiny B, vitamínom mladosti Éčkom, betakaroténom a kyselinou listovou. Z minerálnych látok je bohatá na železo, zinok, vápnik, horčík a selén. Konzumácia tejto kráľovnej zeleniny podporuje imunitu, chráni pred infekciami, udržuje pevné a zdravé cievy a bojuje proti žalúdočným vredom. S vysokým obsahom živín nezaostáva za brokolicou ani karfiol. Má dokonca až o 10 kcal menej ako brokolica, o 5 percent viac vody. Jeho pravidelná konzumácia zlepšuje trávenie, podporuje vyprázdňovanie, zrýchľuje metabolizmus, čistí obličky a močové cesty.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina kože #karfiol #brokolica #melanóm #betakarotén

+ Zabudnite na kávu, prednosť dnes dajte zelenému čaju.
Nemusí vám všetko vyjsť na prvý krát, je to v poriadku,...

+ Jedzte to po čom sa cítite vo vlastnom tele dobre.
Nebojte sa toho, že by ste niečo pokazili, ak tak urobíte aj...