Len na zahryznutie
Lákajú vás salámy, údené mäsá, jaternice a huspeniny? Buďte na pozore. Tieto potraviny obsahujú vysoké množstvo konzervačných látok, dusitanov a soli. Prídavné látky spôsobujú zadržiavanie vody v tele, čím sa zaťažuje celá obehová sústava. Pokiaľ sa bez týchto lahôdok neviete zaobísť, nie je dôvod na paniku. Odborníci upozorňujú, že vynechať úplne tieto druhy mäsa nie je nutné. Stačí obmedziť ich konzumáciu dvakrát za týždeň.
Radšej celozrnná voľba
Vysoký príjem jednoduchých sacharidov, a to najmä z bieleho pečiva a sladkostí zvyšuje riziko mozgovej príhody, cukrovky a samozrejme, aj srdcového infarktu. Pochutnávanie si na obyčajných rožkoch, bagetách, cukrovinkách a mliečnych čokoládach prudko zvyšuje hladinu cukru v krvi. Výskumy poukazujú na skutočnosť, že tieto druhy potravín je potrebné úplne vylúčiť a vymeniť za celozrnné pečivo, ryžu a cestoviny. Konzumácia obilnín s nízkym obsahom vlákniny spôsobuje zvyšovanie krvného tlaku a cholesterolu.
Cukor skrytý v minerálkach
Sladené nápoje sú zradné. Smäd nás núti, najmä v lete, siahať čoraz častejšie po minerálkach. Ak sú bez sladidiel a cukru, všetko je v poriadku. Horšie to však už vyzerá s osladenými minerálnymi vodami. Na liter môžu obsahovať aj niekoľko čajových lyžičiek rafinovaného cukru. Zvýšený príjem cukru spôsobuje priberanie na hmotnosti, pretože telo sa pri nedostatku aktivity nedokáže zbaviť nahromadenej energie a ukladá ju v podobe tuku do podkožného tkaniva. Značná časť tuku (cholesterolu) sa však lepí aj na steny ciev, čo môže spôsobiť problémy zo srdcom. Správnou voľbou je jednoznačne pitná voda, minerálne vody s nízkym obsahom sodíka a bylinné čaje.