Spáliť sa môžete aj v auguste. Pozor, rakovina stále úraduje

Leto sa síce prehuplo už do druhej polovice a intenzita slnečného žiarenia sa môže zmierniť. Neznamená to však, že sa treba prestať pred slnkom chrániť.

15.08.2017 07:00
opaľovanie, slnko, úpal, spálenie, slnenie,... Foto:
Spálenie kože je častejšie u mužov a tiež viac zvyšuje riziko zhubného nádoru kože.
debata (1)

Najmä v auguste už má väčšina z nás pocit, že pokožka privyknutá slnku z predchádzajúcich týždňov sa nespáli. Pravdou však je, že koža sa ľahko môže spáliť aj po tom, čo ste ju opaľovali dva týždne v Karibiku alebo pri Stredozemnom mori.

Práve spálenie pritom zvyšuje riziko zhubného nádoru kože. Už jedno či dve spálenie zvýši riziko už mužov až 2,8 krát a u žien 1,5 krát. Nebezpečné je spálenie tiež pre deti.

Na webe to pražskí hygienici. Prevenciou sú hlavne opaľovacie krémy s vysokým UV faktorom, namazať raz ale nestačí. Cez poludnie by sa ľudia mali pohybovať radšej v tieni. Platí rovnaké odporúčanie ako na začiatku leta, keď teploty dosahovali rekordné hodnoty.

Odborníci odporúčajú zdržiavať na slnku skôr v skorých dopoludňajších či neskorých popoludňajších hodinách. „Ak je človek vystavený slnku medzi 11:00 a 15:00, treba sa chrániť aj oblečením. Pri pobyte pri vode alebo v horách je ochrana kože pred spálením kľúčová, krémy treba aplikovať opakovane,“ hovorí vedúca oddelenia podpory zdravia a zdravotnej politiky pražských hygienikov Anna Füleová.

Zhubný nádor kože čiže malígny melanóm postihuje okrem kože i sliznice, môže sa vyskytnúť v oku, uchu, pod nechtom aj vo vnútorných orgánoch. Počet výskytov v posledných 25 rokoch stúpa. Zaujímavosťou je, že na ochorenie sú náchylnejší muži – nie však prekvapením. Práve drsnejšia polovička ľudstva totiž viac podceňuje ochranu a prevenciu. Alebo skrátka na natieranie sa krémom len zabúda. Füleová tiež uvádza, že u mužov zvyšuje riziko rozvinutia ochorenia a tiež mieru úmrtnosti na rakovinu kože fakt, že k lekárovi mieria neskôr a tým pádom čelia aj neskoršej diagnostike a liečbe.

Choroba postihuje najmä starších ľudí, u žien medzi 30 a 34 rokmi je však druhým najčastejším typom rakoviny po karcinómu prsníka. Najčastejšie sa melanóm objavuje na trupe a ďalej na končatinách. Pre úspešnosť liečby je zásadný včasný záchyt nádoru, ľudia by si preto mali nechať podozrivé kožné znamienko nechať vyšetriť odborníkom.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #slnko #ochrana #rakovina kože #melanóm #Žiarenie #riziko #spálenie

+ Nie je každý deň dobrým dňom, snažte sa ho sami čo najviac vylepšiť.
Pri najlepšom myslení sa nenechajte...

+ Nebuďte negatívny, práve naopak, konečne máte dôvod na úsmev.
Úspech príde vtedy keď sa budete snažiť a...