Limonády aj nápoje s ľadom - v lete sa o zuby starajte ešte zodpovednejšie

Studený nápoj počas horúceho dňa síce osvieži, zuby sa mu ale nepotešia.

09.08.2017 14:30
zuby, zubár, zubná hygiena, stomatológ,... Foto:
Pozor na zuby, sladené limonády im práve neprospievajú.
debata

Limonády, ovocné šťavy, ľadom chladené nápoje – aj takýmito nápojmi ľudia zaháňajú smäd počas horúceho leta. Kto neustále siaha po takomto osviežení, riskuje práve v tomto období o čosi viac poškodenie zubnej skloviny. Aj čistenie zubov kefkou s tvrdými štetinami či časté žutie tvrdých potravín spôsobuje poškodenia zubov. Povrch zubu je naštrbený a tým pádom je náchylnejší k vzniku kazu. Aj preto sa odporúča ústnu dutinu prepláchnuť po takýchto nápojoch čistou vodou a potom nechať pôsobiť enzýmy slín.

Ani okamžité čistenie zubov hneď po vypití limonády nie je vhodné. Je dobré nechať aspoň 20 minút pôsobiť sliny a enzýmy, ktoré pH v ústach vyrovnajú. Sklovina môže byť „naleptaná“ kyselinami v nápojoch a ak by sme zuby okamžite čistili kefkou, tento stav zhoršíme.

Treba si ustriehnuť aj čas, ktorý venujeme čisteniu zubov. Hoci sa to môže zdať veľa, touto činnosťou by sme mali stráviť tri minúty dva razy denne. Zároveň sa treba naučiť používať aj ďalšie pomôcky starostlivosti o zuby ako sú medzizubné kefky, zubné nite či ústna sprcha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #zuby #limonády

+ Ak potrebujete odbornú pomoc, obráťte sa na odborníka.
Plňte si svoje sny nech to stojí čo to stojí, peniaze...

+ Hydratácia a zdravé stravovanie zvýšia vašu energiu a pohodu.
Investujte do seba, dlhodobé výnosy prekonajú...