Po lepku si zástancovia zdravej výživy našli nového nepriateľa

Lepok, mliečne výrobky, tuky. Je ťažké držať krok s tým, čo je práve podľa zásad zdravej naším najnovším nepriateľom.

09.08.2017 17:00
diétna strava, chudnutie Foto:
Jesť podľa módnych trendov je čoraz náročnejšie.
debata (2)

Teraz na tento zoznam pribudla bielkovina lektín, ktorej je potrebné sa vyhnúť, napísal britský denník.

Od minulého leta neustále narastá počet vyhľadávania termínu „lektín“ v Googli úmerne tomu, ako sa množia online články a príspevky o tom, ako je lektín zodpovedný za nárast hmotnosti a vznik zápalových ochorení čriev.

Lektíny, ktoré sú veľkou skupinou proteínov, sú obsiahnuté v potravinách ako obilniny, fazuľa, orechy, baklažán, paradajky, zemiaky, papriky, mliečne výrobky či vajcia. Takže veľa toho, čo je „dovolené“ jesť, ani nezostáva.

Megan Rossi, hovorkyňa Britskej dietetickej asociácie, pre denník The Independent uviedla, že vysoký príjem lektínu by mohol ľudskému organizmu uškodiť – ale zjesť škodlivé množstvo lektínu je dosť ťažké. Ak je jedlo správne pripravené, lektíny pre väčšinu ľudí nepredstavujú vôbec žiaden problém, dodala.

Zníženie obsahu lektínov v jedle sa odporúča osobám, ktoré majú problémy s trávením. Ale v takom prípade ide o proces, ktorý by mal byť spustený výhradne vyškoleným zdravotníkom, ako je lekár alebo dietológ.

Diskusia okolo lektínu sa veľmi podobá inému módnemu tvrdeniu z nedávnej doby o tom, aký zlý je lepok. A to napriek tomu, že nedávna štúdia preukázala, že pre osoby, ktoré nemajú závažný zdravotný dôvod, je obmedzovanie pšeničných proteínov škodlivé. Navyše, podobné diskusie ignorujú skutočnosť, že len veľmi málo potravín je „perfektných“, dodala Rossi.

„Obmedzovať v strave skupiny potravín, ako sú napríklad mliečne produkty bez toho, aby to odporučil odborník na stravu alebo lekár, značne zvyšuje riziko nutričných deficitov,“ varovala.

„Zdravotný prínos potravín obsahujúcich lektíny, ktoré sú plné vlákninov a antioxidantov, u veľkej väčšiny ľudí zďaleka prevyšuje negatívne následky stopového množstva lektínu, ktorý je v nich obsiahnutý.“ Navyše majú potenciálne protizápalové a protirakovinové účinky, dodala Rossi. "Vzhľadom na tento fakt je vylúčenie všetkých lektínov z potravy nielen takmer nemožné, ale navyše zdravotne nie je tento krok nijako prínosný.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #nebezpečenstvo #lektín #bielkovina

+ Neužívajte pravidelne lieky, pozor aby vám viac neuškodili.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, všetci tak budú...

+ Doma môžete cvičiť tiež, otázkou je len či naozaj chcete.
Finančná nezávislosť je bližšie, ako si myslíte....