Meditácia dokáže viac ako lieky. Toto urobí s telom?

Vedecké štúdie čoraz častejšie poukazujú na potrebu človeka po pokoji a vnútornej harmónii. Tá sa však vo svete plnom rýchlosti hľadá ťažko.

07.08.2017 14:30
meditácia, koncentrácia, sústredenie sa Foto:
Meditáciou vyzdraviete rýchlejšie, posilníte imunitu a obnovíte homeostatickú rovnováhu tela.
debata

Už pár minút meditácie denne však zlepšuje fyzickú aj psychickú kondíciu. Často účinkuje aj na neduhy, kvôli ktorým cestujeme do lekárne.

Proti bolesti

Jeffrey Greeson je klinický psychológ a u svojich pacientov si všimol výnimočnú vec. Mnoho telesných bolestí boli reakcie tela na preťaženie. Zaujímavým objavom preto bolo, že pocit bolesti sa pri meditácii znížil. Pôsobí ako analgetiká na bolesti krížov, hlavy, svalov, zmierňuje aj menštruačné bolesti. Skúste desať minút meditácie a možno nebudete musieť siahať po liekoch.

Viac mozgovej kapacity

Meditácia vám nenafúkne mozog, ale kognitívny neurovedec Fadel Zeidan zistil, že ľudia dosahovali výrazne lepšie výsledky v IQ testoch, pri riešení zložitých a kreatívnych úloh, ak pred tým meditovali štyri dni po dvadsať minúť. Meditácia je prakticky ako myšlienková sprcha. Očisťuje nás od nepodstatného, aby sme boli sviežejší. Myslenie tak dostane výrazný upgrade. Ideálne pred skúškami, alebo ťažkým pracovným obdobím.

Redukuje oxidačný stres

Teda ten druh stresu, ktorý je škodlivý, stiesňujúci, spôsobuje civilizačné ochorenia a psychické problémy. Výskum zaoberajúci sa dôsledkami pokojnej meditácie a stíšenia myslenia zaznamenal po dvadsiatich minútach plynulého dýchania a „vypnutia“ okamžitý pokles stresového hormónu kortizolu a dokonca klesala hladina pocitu každodennej úzkosti o 39%. Ako je to možné? Počas meditácie náš mozog totiž preruší bežné schémy správania a je to akoby ste sa okamžite teleporovali niekam na krásnu a bezstarostnú dovolenku.

Lepší milostný život

Marsha Lucas, neuropsychologička z Washingtonu vyskúmala, že meditácia stimuluje časť mozgovej kôry, ktorá je zodpovedná za uvedomenie si samého seba aj sexuálne vzrušenie. Pri meditácii dochádza práve k intenzívnym zážitkom z prítomného okamihu a aktivácii tejto časti mozgu. To v konečnom dôsledku pomáha prežívať lepší sex a umožňuje zažívať krajšie a častejšie orgazmy.

Predlžuje život

Návod na predĺženie života hľadáme v zázračných liekoch a mastičkách, pritom jeden z najspoľahli­vejších posilňovačov života je priamo v nás. Daniel Muller porovnával skupinu meditujúcich a nemeditujúcich a objavil, že meditácia urýchľuje hojenie aj pomáha prekonávať chorobu. Meditáciou vyzdraviete rýchlejšie, posilníte imunitu a obnovíte homeostatickú rovnováhu tela. Aktuálne sa v San Franciscu skúma aj schopnosť meditácie opravovať DNA.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bolesť #stres #harmónia #meditácia #kortizol #preťaženie

+ Ak potrebujete vyšetriť zrak nemali by ste dlho čakať.
Nesnažte sa potopiť svojich kolegov, práve naopak,...

+ Začnete s pestovaním vlastných plodín a určite vám budú chutiť viac.
Nebuďte príliš nervózny, všetko zvládnete...