Keď je čas naštartovať sa a zbaviť sa tuku

Hľadáte aj vy svoje šťastie na dne fľaštičky s pilulkami na chudnutie? Vyskúšajte iné, lacnejšie a bezpečnejšie metódy zhadzovania tuku.

06.08.2017 17:00
cereálie, raňajky, výživa, sacharidy Foto:
Raňajkové cereálie nemusia byť správnou cestou k štíhlemu telu.
debata

Sladkosti všetko zabrzdia

Ak začínate deň sladkými cereáliami, majonézovými bagetami alebo palacinkami, so štíhlou líniou sa môžete na dlhší čas rozlúčiť. Potraviny bohaté na cukry výrazne spomaľujú látkovú výmenu, ktorej fungovanie má priamy vplyv na chudnutie. Metabolizmus totiž riadi to, koľko prijatej stravy premeníme na energiu a zároveň koľko energie minieme. V prípade, že tento „kolotoč“ nefunguje, kilá tuku sa nalepia na telesné partie ako brucho, zadok, stehná a boky. Riešenie je pritom jednoduché, nakopnite svoj metabolizmus raňajkami bohatými na proteíny, ktoré vás udržia po dlhší čas sýtymi. Podľa časopisu the International Journal of Obesity ľudia, ktorí každé ráno jedli vajíčka namiesto kalorickej bagety, chudli o 65 % rýchlejšie.

Svalnatým to páli lepšie

Budovanie svalov je tiež jednou z príjemných ciest k rýchlejšiemu metabolizmu. Štíhlejší ľudia, ktorí častejšie navštevujú fitness centrum zostávajú chudými omnoho dlhšie, nakoľko svalové tkanivo na rozdiel od toho tukového dokáže „spáliť“ väčšie množstvo energie. Výskum zverejnený v magazíne the Journal of Clinical Investigation potvrdzuje, že svalnatejší muži či ženy majú výrazne lepšiu látkovú výmenu, než ľudia trpiaci obezitou. Ak je pre vás posilňovanie hudbou ďalekej budúcnosti skúste sa naštartovať, aspoň z rána, zeleným čajom. Jeho každodenné pitie zaručuje potláčanie chuti do jedla, stimuluje látkovú premenu a katechíny v ňom obsiahnuté znižujú hladinu cholesterolu v krvi a bránia peroxidácii tukov.

Voda zasýti?

Výborným pomocníkom je i vláknina. Má úžasnú schopnosť navodzovať pocit nasýtenia, pomáha upravovať črevnú mikroflóru a zrýchľuje metabolizmus. Výskumy potvrdzujú, že ľudia, ktorí počas diéty konzumujú celozrnné potraviny bohaté na vlákninu spália o 100 kcal viac denne ako tí, ktorí sa jej vyhýbajú. Pocit hladu dokáže podobne ako vláknina na chvíľu oddialiť aj pohár studenej vody. Pitie pitnej vody pol hodinu pred jedlom počas dlhšieho časového obdobia dokáže rozprúdiť spaľovanie živín v tele o 4,5 % rýchlejšie. Viaceré štúdie tiež potvrdzujú, že na to ako rýchlo funguje náš metabolizmus ma značný vplyv stres. Niekto zo stresu chudne, ale viacerí z nás z neho skôr priberajú. Dôvodom je stresový hormón kortizol, ktorý priamo zapríčiňuje ukladanie tuku na bruchu. Do stresových situácií nás paradoxne, a to aj bez nášho vedomia, môžu dostať tak obľúbené mobilné telefóny. Podľa prieskumov amerického Národného inštitútu drogových závislostí pôsobí na človeka stresujúco, keď sa venujete viac ako päťdesiat minút denne svojmu smartfónmu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #metabolizmus #bielkoviny #svalstvo #cukry #telesný tuk

+ Hoďte starosti za hlavu a uvoľnite svoju myseľ.
Prijatie finančnej rady od experta vám môže otvoriť oči....

+ Nevyhovárajte sa, nemôžete riešiť problémy za druhých ľudí.
Pripomeňte si, že všetko stojí peniaze, avšak vy ich...