Grapefruit: Karibský zázrak chráni pred rakovinou kože

Posilňuje imunitný systém, zmierňuje príznaky astmy, uzdravuje oči a čo je najdôležitejšie, bojuje proti niektorým druhom rakoviny. Aj takéto účinky má grapefruit.

05.08.2017 17:00
grapefruit Foto:
Konzumácia grapefruitu môže znížiť riziko smrteľnej formy kožnej rakoviny.
debata (2)

Žiadne „béčkové“ ovocie

Kríženec jamajskej odrody pomaranča a indonézskeho pomela pochádza z ostrova Barbados v Karibskom mori a veľkej obľube sa teší nielen v zámorí, ale i v európskych krajinách. Niet sa čomu čudovať, veď jeho účinky na ľudské zdravie sú priam zázračné. A to aj vďaka vysokému obsahu vitamínu C (34,4 mg/100 gramov), vitamínov A, B a minerálnych látok, spomedzi ktorých dominuje draslík s 139 mg na 100 g hmotnosti tohto kyslého ovocia. Stačí polovica grapefruitu denne a zabezpečíte si štvrtinu doporučenej dennej dávky vitamínu A a viac ako polovicu odporúčanej dávky vitamínu C.

Slnečné lúče drží pod kontrolou

Vitamín C sa podieľa na zlepšovaní kvality pokožky. Štúdia publikovaná v auguste 2015 v Journal of Clinical Oncology uvádza, že ľudia ktorí konzumujú väčšie množstvo grapefruitov, môžu znížiť riziko melanómu, smrteľnej formy kožnej rakoviny. Kombinácia vitamínu A, vitamínu C a antioxidantov lykopénu a betakaroténu doslova chráni kožu pred UV žiarením, redukuje voľné radikály v kožných bunkách a zároveň ich regeneruje. Nakoľko sú grapefruity bohaté na vlákninu a majú nízky glykemický index, pomáhajú v boji proti diabetu typu 2. Vláknina, voda a minerálne látky obsiahnuté v grapefruitoch zlepšujú trávenie a zabraňujú v dehydratácií a zápche.

Čas na netradičné jedlá z grapov

Flavonoidy, ktoré sa vo veľkých šťavnatých plodoch nachádzajú vo veľkom množstve, pomáhajú podľa American Heart Association znižovať riziko ischemickej choroby srdca. Najlepšie sa odporúča konzumovať toto ovocie v celku, odšťavené, alebo pridané do ovocných šalátov. Grapefruity sa môžu netradične kombinovať so zeleným šalátom alebo obilninami. Namiesto citrónu ho tiež vyskúšajte k rybám. Vhodný je aj do gréckych jogurtov, ale i zákuskov spolu so škoricou a vanilkou.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina kože #vitamíny #minerály #antioxidanty #grapefruit #opaľovanie

+ Netrávte dni pred obrazovkou, ubližujete tým len sami sebe.
Nezabúdajte na poistenie, na určitých veciach sa...

+ Možno oklamete sami seba, avšak lekára a výsledky neoklamete.
Nič nerobte rýchlo, robíte tak len väčšie chyby....