Ženy trápi obezita inak ako chlapov

Epidémia nadváhy postihuje približne 1,7 miliardy obyvateľstva, pričom najviac sú zasiahnuté Spojené štáty americké, kde sa odhaduje nadváha až u dvoch tretín tamojšej populácie.

04.08.2017 17:00
obezita, nadváha, fitlopta, stravovanie, tuční... Foto:
Muži priberajú v hornej a ženy najmä v dolnej polovici tela.
debata

Ručička na váhach

Vyššia a nebezpečnejšia forma nadváhy – obezita (BMI nad 30) pritom postihuje polovicu Američanov. 5 % z nich je morbídne obézna (BMI nad 40). Ide o nebezpečnú chorobu, ktorej sa treba postaviť raz a navždy. Britskí vedci objavili šesť druhov nadváhy. Urobili tak na výskumnej vzorke štyri tisíc ľudí. Zistili, že rozdiely sú najmä v priberaní na iných telesných partiách a tiež u pohlaví. Najmiernejšie formy tejto choroby sa vyskytujú u oboch pohlaví v prípade, ak sa im tuk ukladá na bruchu. Vyšší stupeň nadváhy hraničiaci s obezitou sa vyznačuje tým, že podkožný tuk je umiestnený u mužov už aj na bokoch a u žien na zadku.

Takto trpia ženy

Muži majú väčšinou tuk v oblastiach hornej časti tela, ženy na nohách, boku a zadku, čo preukazuje aj britský výskum. Tento typ obezity postihuje najmä ženy. Pre dámy je typické, že ich vrchná časť tela netrpí takmer žiadnymi výraznými príznakmi nadváhy, zato spodná časť tela je morbídne veľká. Nadmerné sú všetky partie dolných končatín: zadok, stehná, lýtka a často aj chodidlá, ktoré sú opuchnuté v dôsledku nosenia ťažkej váhy. Odporúča sa zmeniť stravu, vylúčiť sladkosti a cukor. Sacharidy je možné prijímať z celozrnnej ryže, zemiakov alebo celozrnných cestovín. So športom tiež opatrne. Plávanie pomôže, ale chudne sa pri ňom pomaly. Rozhodne sa neodporúča beh ani rýchla chôdza, pri ktorých sa ničia kĺby. Spočiatku sú vhodné prechádzky po rovnom teréne, neskôr v lese. Steper zaraďte až neskôr.

Pozor na pivné bruško

Vyhýbate sa cvičeniu, konzumujete priveľa jedla a ste muž? V tom prípade ste výborným kandidátom na obezitu. Pre mužský typ obezity je typické, že sa tuk ukladá najmä v hornej polovici tela. Najčastejšie sa tuk zvykne uložiť v oblasti brucha, následne na bokoch a chrbte. Horná polovica tela je teda opticky väčšia, než dolná časť. Nohy sú u mužov chudé, bez tukového tkaniva. K výskytu tohto ochorenia prispieva alkohol, cukor a absencia pohybu. Pivného brucha sa môžete zbaviť jedine úpravou stravy a pravidelným aeróbnym cvičením. Skúste cvičiť každý deň minimálne tridsať minút a obmedzte cukor v jedle. Výsledky v podobe voľnejších nohavíc v páse by sa mali objaviť už v druhom, treťom týždni chudnutia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #obezita #nadváha

+ Podporujte svoju imunitu vitamínmi, práve to vaše telo potrebuje.
Ak neviete pokračovať dnes nie je práve váš...

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...