Povedzte nie výťahu, šup na schody!

Čo dokáže s naším telom urobiť pravidelná chôdza po schodoch?

02.08.2017 07:00
schody, cvičenie, fitnes Foto:
Chôdza po schodoch je náročnejšia ako beh.
debata

Ak chcete byť fit a pýšiť sa peknými krivkami, na jednoduchú rovnicu – príjem a výdaj energie musí byť v rovnováhe, nesmiete zabudnúť. Čím viac sa budete počas dňa hýbať, tým bude dodržiavanie tejto rovnice jednoduchšie. Ako však dostať dostatk pohybu do života počas bežného dňa v kancelárii? Napríklad aj tak, že namiesto výťahu vybehnete do kancelárie po schodoch. Ak zvládnete v rýchlom tempe napríklad 400 schodov, pre svoje telo urobíte rovnakú službu ako 15-minútovým behom v miernom tempe. Odborníci vypočítali, že stúpanie do schodov je sedemkrát náročnejšie ako beh.

Čo môžeme čakať

Zadok, stehná a lýtka dostanete do formy, práve tieto partie sú zaťažované počas stúpania do schodov najviac. A pekne tvarovaný zadok stají za trocha námahy počas dňa, čo poviete?

Poďakuje sa vám srdce aj celý srdcovo-cievny sytém. Rozprúdite krvný obeh a sdrce si poriadne zatrénuje hneď zrána. Tým si zároveň prekrvíte organizmus. Pozor! Ak trpíte vysokým tlakom, takáto záťaž pre vá snie je.

Ak pridáte „do kroku“ a vybehnete napríklad na siedme či ôsme poschodie, spálite aj tuky, pretože ide o aeróbnu činnosť. Tým pádom aj chudnete.

Iste, prvý ani desiaty raz zrejme nevybehnete na desiate poschodie ako „srnka“ a zadýchate sa. Ale ak budete trénovať každý deň, pôjde to časom bez zadýchania. Kapacita pľúc sa pridozene zväčší, zadýchavať sa postupne prestanete.

Za 10 minút rýchlej schôdze po schodoch spálite okolo 900 kJ.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kalórie #chôdza #schody

+ Nezabúdajte na vitamíny a tekutiny, vaše telo ich práve teraz potrebuje.
Tvrdo pracujte, ale nezabúdajte na...

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...