Takto funguje „trojpäťková“ diéta

Počuli ste už o pravidle 5:5:5? Výživoví poradcovia sľubujú, že využitím tejto metódy chudnutia zhodíte v priebehu dvoch týždňov približne dva a pol kilogramu.

29.07.2017 14:00
strava, tanier, žena, výživa Foto:
Jedzte s mierou, ale telu dodajte, čo potrebuje.
debata

Vyberte si svoje čísla

Kedy, koľko a ako jesť. Ľudia túžiaci zbaviť sa nadbytočných kilogramov vyskúšajú kdejakú diétu, ktorá im sľúbi rýchly úbytok na hmotnosti. Aj pravidlo 5:5:5 nie je výnimkou. Jeho tvorcovia sa inšpirovali vzorcom 3–4–5 a tiež číselným radom 5:2. Podľa číselného vyjadrenia 3–4–5 sa dámy i páni snažia stravovať tak, aby si príjem kalórií rozdelili do troch hlavných jedál. Raňajky majú tvoriť najmenšiu časť celodennej stravy, a to 300 kcal. Obed je o sto kilokalórií bohatší a najviac kalorickou je večera postavená na konzumácii jedla s energetickou hodnotou 500 kcal. Pravidlo 5:2 je o čosi miernejšie, teda aspoň čo sa týka časového obdobia od pondelka do piatka. Zástancovia tejto metódy odporúčajú jesť takmer akékoľvek jedlá počas piatich po sebe idúcich dní, ktoré následne vystriedajú dva dni ľahkého hladovania. Ak nezvládate „hladovku“ počas voľných víkendových dní, diétu si môžete nastaviť tak, aby ste si počas soboty a nedele užívali jedlo a v nasledujúce dva dni si ho zase odopierali.

Žiaden prázdny žalúdok

Pravidlo „tri päťky“ stavia tiež na troch hlavných jedlách, ktoré sú doplnené drobnou desiatou a olovrantom. Základom tejto diéty je jesť päťkrát denne v približne rovnakých časových intervaloch. Typický jedálniček sa skladá z raňajok, počas ktorých si môžete dopriať čučoriedky s jogurtom. Na obed si pochutnajte napríklad na dusenom alebo varenom lososovi so zeleninou a na večeru si môžete pomaškrtiť na chudom dusenom mäse so zeleninou a kuskusom. Tri hlavné jedlá sa dopĺňajú o dva malé „snacky“, ktoré môžu pozostávať z ovocia alebo zeleniny. Dôležité je pridržiavať sa hlavnej myšlienky tejto diéty, jesť pravidelne, malé porcie a vyberať si pokrmy s vysokým obsahom vlákniny, kvalitnými proteínmi a vhodne ich dopĺňať ovocím a zeleninou. Výsledky v podobe zhodených dva a pol kilogramu sú viditeľné vraj už po dvoch týždňoch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #vyvážená strava #kalorická hodnota potravín

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...

+ Dávajte pozor s kým sa zoznámite a nepodľahnite vášni na jednu noc.
Naučte sa hospodáriť s peniazmi inak...