Ľadové osvieženie v lete? So studenými nápojmi opatrne

Vodu telo potrebuje, v lete ešte o čosi nástojčivešie. Ale na ľadové kocky v nej radšej zabudnite.

31.07.2017 12:00
žena, voda, pitie, flasa Foto:
Priveľmi studená voda na uhasenie smädu?
debata

Horúčavy sú úmorné a práve počas nich sa smäd hlási o slovo oveľa nástojčivešie. Niet sa čomu čudovať, telo sa potí intenzívnejšie a tekutiny tak výrazne stráca. Na presný výpočet množstva tekutiny, aký treba počas dňa vypiť, dokonca existuje vzorec.

Denne by sme mali vypiť aspoň 2 až 4 dl tekutín na 10 kg telesnej hmotnosti. Dospelé ženy by teda podľa usmernenia EFSA (Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín) mali denne prijať približne 2 litre tekutín, v tehotenstve 2,3 – 2,7 litra, muži asi 2,5 litra a deti približne liter tekutín.

A hoci tridsaťstupňové teploty lákajú piť nápoje poriadne vychladené, priamo z chladničky, mali by sme byť opatrní. Dôvod? Telo sa musí následne veľmi snažiť, aby vyrovnalo rozdiel medzi teplotou organizmu a ľadovej vody, ktorá sa v ňom zrazu objavila. Studená voda neprospieva krvnému obehu ani tráveniu. Vplyvom ľadovej vody sa krvný obeh spamalí, čo je škodlivé pre srdce. Ako šok pôsobí ľadová voda na orgány zahriate napríklad po športovom výkone či po jedle. Tuky, ktoré sa počas konzumácie v tele zahriali, následne schladíme a ich trávenie trvá o čosi dlhšie, pretože telo ich musí najskôr opäť ohriať na telesnú teplotu.

debata chyba
Viac na túto tému: #voda #ľad #osvieženie

+ Nájdite čas na relax, zmierni to stres.
Úspech v podnikaní je blízko, verte svojim schopnostiam....

+ Odložte všetky monitory a nechajte dnes svoje oči do sýtosti oddýchnuť.
Príležitosť na zlepšenie finančnej...