Zdravá epsomská soľ! Dá sa schudnúť aj vo vani?

Americká herečka Gwyneth Paltrow si ju nevie vynachváliť. Kúpeľ v epsomskej soli pre štíhlu postavu. Ale možno vďaka nej skutočne schudnúť?

03.08.2017 07:00
kúpeľ, pleť, hygiena, vaňa Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

„Každý večer si ľahnem do vane s epsomskou soľou,“ prezradila Gwyneth Paltrow pre online-magazín luxusných obchodov Net-A-Porter. „Zlepšuje to moju pokožku a podporuje proces chudnutia.“

Ako epsomská soľ účinkuje?

Epsomská soľ je známa tiež ako síran horečnatý. Kedysi ako „horká soľ“ nechýbala v žiadnej domácnosti, ľudia ju používali ako hnojivo a tiež ako preháňadlo… Až neskôr ju objavil wellness priemysel a vďaka minerálnej látke našiel ďalšie využitie pri uvoľnení stuhnutých svalov.

Faktom je, že horčík a sírany sú dôležité pre biochémiu tela. Horčík znižuje zápaly, reguluje spracovanie niektorých enzýmov a pôsobí pozitívne na funkciu nervov a svalov. Síran hrá rolu pri štruktúrovaní mozgového tkaniva. Pomáha telu pri detoxikácii a vstrebávaní živín.

Pomôže schudnúť?

Či možno vďaka epsomskej soli schudnúť vo vani, ako tvrdí Gwyneth Paltrow? Na to existujú dve teórie. Prvá: Ak do kúpeľa pridáme horkú soľ, viac sa spotíme a tým pádom niečo z váhy „stratíme“. S tým by sme mohli súhlasiť, ale platí to aj pri iných horúcich kúpeľoch alebo saune. K strate na váhe však dochádza výhradne kvôli strate tekutín. Skutočné „spaľovanie tukov“ sa nedeje. Ďalšou teóriou je, že kúpeľ v sírane horečnatom stimuluje pankreas k produkcii tráviacich enzýmov. Pankreas má dve dôležité úlohy: Poskytuje telu hormóny na reguláciu hladiny cukru v krvi (inzulín a glukagón) a enzýmy pre trávenie potravy. V prípade, že ho podporíme horkou soľou, výsledkom skutočne môže byť strata na váhe. Nie je to však podložené žiadnou zmysluplnou štúdiou.

Detoxikácia v epsomskej soli?

Jeden z pozitívnych efektov kúpeľa s epsomskou soľou je detoxikácia. Horká soľ v teplej vode skutočne vyťahuje toxíny z tela. Téma detoxikácia je však z medicínskeho hľadiska kontroverzná, pretože nie je dokázané, že znečisťujúcich látok, ktoré sa hromadia v tele, sa môžeme zbaviť stravou, pôstom alebo pitnou kúrou.

Toto skutočne dokáže…

Tak ako je to s tou epsomskou soľou? Mýtus? Nie. Horčík je dôležitý pri zvládaní stresu, spomalení procesu starnutia a pre upokojenie nervového systému. Je dokázané, že po 12-minútovom kúpeli s odporúčanými 400 gramami síranu horčíka mali športovci zvýšené hladiny horčíka v krvi. Aj balneológovia sa pri psoriáze spoliehajú práve na epsomskú soľ. Viaže vlhkosť v pokožke a zmäkčuje ju. Koho však trápi suchá pokožka, mal by si do kúpeľa pridať trochu oleja.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #kúpeľ #detoxikácia #pankreas #horčík #epsomská soľ

+ Nie je každý deň dobrým dňom, snažte sa ho sami čo najviac vylepšiť.
Pri najlepšom myslení sa nenechajte...

+ Nedávajte do svojho tela niečo čo viete, že by vám mohlo uškodiť.
Zmena nie je pre každého, preto si to ešte...