Pomôže ľadová káva zdraviu rovnako ako horúca? Budete prekvapení!

Letné horúčavy sú v plnom prúde a hocikto sa ochladzuje tým, že si dopraje kávu v ľadovej podobe. Na mieste je otázka: Neničí chladná teplota pozitívne vlastnosti kávy? Položil ju odborníkom server Health.com.

27.07.2017 07:00
Ľadová káva Foto:
Ľadová káva si zachová svoje zdravotné výhody, ale mlieko či smotana s cukrom z nej robia kalorickú bombu.
debata

Neexistuje viac osviežujúci spôsob, ako si v parnom dni dopriať dávku kofeínu, než usrkávať ľadovú kávu. Ale zatiaľ čo mnoho ľudí mení šálku horúcej kávy za ľadovo vychladený nápoj, kladú si otázku: Zaistí im studená káva rovnaké zdraviu prospešné látky, ako jej horúca verzia? Stručná odpoveď znie áno.

S ľadom nespravíte krok vedľa

Pridanie ľadu do kávy s najväčšou pravdepodobnosťou nijako nezmení bioaktívne zložky, ktoré sa horúcej káve postarali o jej zdravú reputáciu, hovorí Frank Hu, profesor epidemiológie a zdravej výživy na Harvardovej škole verejného zdravia T.H. Chana.

„S pitím kávy je spojená široká škála zdravotných výhod,“ upozorňuje doktor Hu, ktorý sa dlhodobo venuje práve štúdiu kávy. „Mnoho zásadných štúdií ukázalo, že pravidelné pitie kávy je spojené so zníženým rizikom rozvoja cukrovky druhého typu, srdcových chorôb, neurodegenera­tívnych ochorení a predčasného úmrtia. Je tiež spájané so zlepšením poznávacích funkcií a znížením rizika depresie,“ dodává.

Presný mechanizmus, ako tieto zázraky káva dokáže, nie je známy. Vedci ale predpokladajú, že súvisí s vysokým množstvom antioxidantov, polyfenolov a minerálov v káve.

Lúhovaná za studena je zdravšia

Ale zatiaľ čo má káva rovnaký nutričný profil bez ohľadu na to, akú má teplotu, jeden špecifický typ studeného kávového nápoja má zdravotnú výhodu pred horúcou kávou jednoducho preliatou cez ľadové kocky, alebo uloženou k vychladnutiu do chladničky.

Ide o studený nápoj, ktorý vzniká lúhovaním mletej kávy v studenej vode, čo zvyčajne trvá celý deň. Vzniknutá tekutina je menej kyslá než bežná káva, a teda menej zaťažuje zažívací systém. Zvlášť u ľudí trpiacich pálením záhy či citlivým žalúdkom, uvádza profesorka Bostonskej univerzity Joan Salge Blakeová, autorka knihy Nutrition & You (Výživa a vy).

Vďaka zníženej kyslosti sa tento studený nápoj mnohým ľuďom zdá chutnejší a necítia potrebu maskovať horkosť kávy smotanou alebo mliekom a cukrom, čím ju často menia na kalorickú bombu.

Nápoj z kávy lúhovanej za studena má však vyššiu koncentráciu kofeínu ako bežná káva – či už tá horúca, alebo ľadová. Ak ste citlivejší na kofeín, môžete byť po káve lúhovanej za studena viac nepokojní, alebo mať problémy so spánkom, ak si ju doprajete v neskoršiu dennú dobu, dodáva profesor Hu.

Ak ho vaše telo dokáže zvládnuť, potom vyšší obsah kofeínu nie je nevyhnutne zlý, a vlastne niektoré zdravotné účinky sú spojené priamo s kofeínom a nie s antioxidantmi a ďalšími látkami obsiahnutými v káve, uviedol Hu. Ide napríklad o pozitívny efekt na kognitívne funkcie a znížené riziko neurodegenera­tívnych chorôb, ako je Parkinsonova choroba.

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #Telo #káva #ľadová káva

+ Múčne výrobky vám začnú spôsobovať mierne ťažkosti.
Ak vám niečo nejde, mali by ste to odložiť na lepší čas....

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....