Joga s kozami? Posledná móda prináša úsmev aj radosť z cvičenia

Adonna Ebrahimiová sa natiahla na svoj jogový koberček a snaží sa vydržať v pozícii kobry. Na chrbte jej pritom balansujú dve kozy.

13.07.2017 14:27
joga, dýchanie Foto:
Klasická joga môže mať aj poriadne inovatívnu podobu - napríklad s kozami na chrbte.
debata (1)

Adonna totiž cvičí Goat Yogu, čiže koziu jogu, ktorá sa v Spojených štátoch stala módnym trendom. Jogíni každého veku sa len hrnú do veľmi populárnych kurzov, kde sa necvičia len pozície s tradičnou kamennou tvárou, ale aj s úsmevom.

Tieto kurzy sa prevádzkujú na farmách v celej krajine, zatiaľ čo sa guinejské trpasličie kozy, ktoré majú v dospelosti 40 až 50 centimetrov v kohútiku, promenádujú medzi cvičiacimi. Sú doslova všade.

„Zo začiatku som sa trochu bála, pretože som nevedela, či mi kozy vyskočia na chrbát,“ hovorí 53-ročná Adonna po prvej lekcii Goat Yogy neďaleko Los Angeles. „A zrazu tam boli a ja som cítila ich teplo. Cvičili sme na trávniku, svietilo slnko a okolo nás boli stromy a modrá obloha. Bolo to upokojujúce,“ opisuje.

Na tomto kurze sa zúčastnila dvadsiatka osôb a pätnásť kôz. Jedna hodina stojí 15 dolárov, teda rovnako, ako je priemerná cena klasickej hodiny jogy. Profesorka jogy Meridith Lanová povzbudzuje cvičencov, aby správne dýchali a kontrolovali si svoju pozíciu, zatiaľ čo kozy skáču ľuďom na chrbát, žujú im vlasy či fúzy a olizujú tvár. Niektoré sa vzdialili, aby vykonali svoju prirodzenú potrebu.

„Sú roztomilé a priateľské. Žujú vám vlasy a nechávajú darček na podložke, ale všetko sa deje na pokojnom ovzduší. Terapia, ktorej sa tu dočkáte, je neoceniteľná,“ hovorí Lanová, ktorú citovala agentúra AFP.

Danette McReynoldsová, ktorej rodina kozy vlastní, hostí tieto nezvyčajné kurzy jogy, aby získala peniaze, pretože jej dcéra s priateľkou mienia v lete predstaviť zvieratá na poľnohospodárskom salóne vo Wisconsine. „Nevedeli sme, ako to dopadne, ale ide to dobre, máme stále plno. Ľudia to zbožňujú. Uvoľňujú sa, maznajú sa s kozami a relaxujú,“ hovorí. Úspech je taký, že boli založené čakacie listiny.

Podľa profesorky jogy je kontakt s kozami podobnou skúsenosťou, ako keď sa hráte s domácimi miláčikmi. Bolo klinicky dokázané, že to uvoľňuje stres a upokojuje. „Účinok kontaktu s kozami je fantastický. Všetky zvieratá majú terapeutické vlastnosti, ale s týmito kozičkami to je neuveriteľné. Zrazu sa vám vôbec nechce pozíciu ukončiť, pretože máte na chrbte kozu,“ hovorí.

Mnoho jej žiakov uviedlo, že kozy často pomáhajú udržať pretiahnutie a cvičebné pozície. Zároveň sú vítaným povyrazením a cvičenci majú chuť prísť znova. „Úplne sa uvoľní napätie, opadne z vás frustrácia. Nemôžete mať zlú náladu, keď ste obklopení skákajúcimi kozičkami,“ hovorí Judy Watersová, ktorá chodí na kurz spolu s manželom a niekoľkými priateľmi. Podľa nej to má ešte jednu výhodu: „Ani raz som si pri tom nespomenula na svoju prácu vo Washingtone. Rada by som takto cvičila každý týždeň, ak budem môcť,“ usmieva sa.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #Zvieratá #jóga #hit #kozy

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, to je kľúč k úspechu.
V práci bude pre vás ťažké sa rozhodnúť, popremýšľať nad...

+ Tréning s priateľmi prinesie zábavu a zlepší výkonnosť.
Nebojte sa požiadať o zvýšenie platu, zaslúžite si to....