Ktoré potraviny spôsobujú strach a smútok?

16.07.2017 08:00
víno, alkohol, antioxidanty
Zvýšená konzumácia červeného vína zvyšuje riziko prepuknutia panického ataku. Autor:

Až osemnásť percent americkej populácie trpí rôznymi druhmi úzkostných porúch a približne 6,7 % Američanov nad osemnásť rokov má diagnostikovanú klinickú depresiu.

Úprava stravy môže mať podľa odborníkov vplyv na frekvenciu výskytu, hĺbku a celkový priebeh oboch týchto duševných ochorení. Ktorým potravinám sa treba vyhýbať?

Z cukru „cuká“ nervy

Podľa magazínu Diabetologia nadmerná konzumácia cukru nespôsobuje len problémy s cukrovkou či nadváhou, ale môže mať priamy vplyv aj na vznik pochmúrnej nálady. Rafinovaný, tiež nazývaný biely cukor, totiž ovplyvňuje hladinu glukózy krvi. Pri prehnanom jedení, či už v podobe sladkostí alebo ako prísady do nápojov, sa zvyšuje krvný cukor. Ľudský mozog na to reaguje zvýšenou činnosťou a podráždenosťou, ktoré sa pri dlhodobom výskyte podpisujú na celkovom duševnom prežívaní človeka. V prípade, že s vami dokáže cukor zamávať a spôsobiť vám po krátkom uspokojení smutnú náladu, vymeňte ho za med, prípadne prírodné sladidlá, akými sú napríklad stévia, melasa alebo javorový sirup.

Depka z fast foodu

Rýchle jedlo nie je vždy najlepším riešením pre náš mozog. Podľa výskumu uverejnenom v časopise Public Health Nutrition ľudia, ktorí často konzumujú jedlo z rýchleho občerstvenia majú až o 51 % vyššie riziko vzniku depresie. Štúdia však naopak potvrdila, že občasné pochutnávanie si na hamburgeroch, hot dogoch či pizze, nemá na prežívanie človeka žiaden negatívny vplyv. Podobne ako fast food dokáže s náladou človeka zamávať aj príliš časté pojedanie vyprážaných jedál. Pri tejto tepelnej úprave potravín sa totiž rastlinné oleje, ktoré sú v ich prirodzenej podobe telu prospešné, prepaľujú a menia sa na transmastné kyseliny. Ak si predsa len niekedy neviete odoprieť takúto pochúťku, voľte vyprážanie na kokosovom oleji alebo na bravčovej masti. Rovnako platí zásada, že pri vyprážaní pohlcuje menej oleja mäso a viac zase zelenina (karfiol, zemiaky).

Víno upokojuje?

Pohárik červeného vínka dokáže náladu zlepšiť a dokonca mierne upokojiť úzkosťou sužovaný mozog. S každým ďalším dúškom sa však riziko prepuknutia panického ataku prehlbuje. Popíjanie vína vo väčšom množstve narúša kvalitný spánok, mení hladinu glukózy v krvi a dehydruje organizmus. V prípade, že si niekedy túžite vyraziť na drink, doprajte svojmu telu pravidelný prísun aminokyselín. Jednou z nich, ktorá dokáže eliminovať negatívne účinky alkoholu, je práve glutamín. Podľa odborníkov aminokyseliny redukujú túžbu po alkohole a pomáhajú od neho detoxikovať telo.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

#strach #smútok #fast food #duševné choroby #depresia #cukor
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku

+ Pijete silnú kávu, spravte niečo pre svoje zdravie a obmedzte jej množstvo.
Zistíte potrebné informácie...

+ Nie všetky informácie na internete sú zaručene pravdivé, pozor.
Zamyslite sa nad sebou,...

Ponuky zo Zľavy.Pravda.sk