Tajomné psyllium – pomáha chudnúť a vylepšuje zdravie

V posledných rokoch si ženy obľúbili psyllium pre jeho podporné účinky pri chudnutí. Tie mu rozhodne nemožno uprieť, ale má mnoho dobrých vlastností, pre ktoré ho netreba zaškatuľkovať len ako prostriedok na redukciu tuku.

15.07.2017 08:00
jedlo, zdravá strava, zelenina, ovocie, vláknina Foto:
Najviac vlákniny nájdeme v celozrnných obilninách, pohánke, strukovinách aj zelenine a ovocí.
debata

Vláknina pre každého

Výskum na Harvardskej univerzite dokladuje, že v posledných rokoch ľudia konzumujú menej a menej vlákniny, čo sa odráža na ich zdraví. Optimum u dospelého človeka by malo byť 20 – 35 gramov denne. Najviac vlákniny nájdeme v celozrnných obilninách, v ryži natural, pohánke, strukovinách aj zelenine a ovocí, ale len ak ho konzumujeme celé, prípadne rozmixované, nie odšťavené. Strava moderného človeka sa však poväčšine skladá z iných ako vláknitých jedál, čo spôsobuje nárast obezity, rakoviny hrubého čreva, zápalov a pokles imunity. A tu sa hlási o slovo psyllium, ktorého výhodu je, že ide o 100% prírodnú vo vode rozpustnú vláknina získanú z obalov semien skorocelu indického. Je teda vhodné aj pre tých, ktorí majú problém s obilninami a pre celiatikov.

Pomocník pri diéte

Psyllium vstúpilo do povedomia podporou chudnutia a to plným právom. Na zníženie váhy totiž pôsobí dvojfázovo. Vysoký podiel vlákniny spôsobuje, že črevá doslova ošmirgľuje z nánosov a zlepší peristaltiku. Ďalšou vlastnosťou je zníženie chuti do jedla, pretože v tráviacom trakte zväčší psyllium svoj objem až 14-krát. Tým dostatočne zaplní žalúdok a spôsobí sýtosť.

Zníženie cholesterolu do 6 týždňov

Užívanie rozpustnej vlákniny sa podľa výskumov ukazuje ako silný hráč v boji proti vysokému cholesterolu, čo je informácia pre Slovákov veľmi dôležitá. Po šiestich týždňoch užívania rozpustnej vlákniny prichádzalo k zníženiu cholesterolu. To priamo súvisí s prevenciou ochorení srdca a ciev, čím predlžuje život. Vláknina je v týchto prípadoch nielen záchranným kolesom, ale aj výbornou prevenciou.

Okrem uvedených pozitív rozpustná vláknina pomáha:

• zlepšiť vyprázdňovanie
• detoxikuje
• pomáha pri zápche a nadúvaní
• ochraňuje tráviaci trakt pred rakovinou
• zlepšuje stav pleti
• znižuje kolísanie hladiny cukru v krvi

Druhá strana mince

Prínos rozpustnej vlákniny pre telo je nesporný, ale netreba to preháňať. Ani s cieľom rýchlejšie schudnúť neprekračujte odporúčané denné dávky. Viac ako 40g vlákniny denne môže už spôsobiť nadúvanie, problémy s trávením, hnačky a v extrémnych prípadoch a vysokých dávkach hrozí aj zníženie vstrebávania dôležitých minerálov ako vápnik železo, horčík a zinok. Aj v tomto prípade platí, že všetko je zdravé len s mierou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #cholesterol #vláknina #psyllium

+ Nezabúdajte na pitný režim, nezanedbávajte ho v žiadnom období.
Ak budete zanedbávať prácu, vaše peniaze nebudú...

+ Neklamte sami seba, priznajte, že máte problém a riešte ho.
Nepoľavujte, vydržte v tempe a dostanete sa k...