Je možné zmierniť úzkosť či stres pár kvapkami esencie z kvetov?

K liečivým výťažkom, ktoré vytvoril takmer pred sto rokmi britský lekár Edward Bach, pribúdajú ďalšie.

10.07.2017 09:00
jar - vôňa - voňavky s jarnými kvetinami Foto:
Vôňa kvetov zlepšuje náladu.
debata

Kvetinové esencie môžu pomáhať prekonať závislosť od tabaku alebo pocit bolesti. Cez skepticizmus oficiálnej medicíny si „kvetinová terapia“ získava stále viac prívržencov. Je naozaj možné zmierniť úzkosť alebo stres niekoľkými kvapkami esencie z divokých kvetov, kaktusov, stromov alebo minerálov? K liečivým výťažkom, ktoré vytvoril takmer pred sto rokmi britský lekár Edward Bach, pribúdajú ďalšie, píše taliansky denník La Repubblica.

O tejto terapii sa nedávno hovorilo v Miláne na medzinárodnom fóre. „Od Bachových čias sa veľa vecí zmenilo a dnes sa na emócie pozerá inak,“ uviedli organizátori fóra. Hovorilo sa na ňom o aktuálnom využití Bachových esencií, ale aj o výťažkoch inšpirovaných domorodými tradíciami, ktoré sa používajú v mnohých austrálskych nemocniciach ako prírodné lieky proti bolesti.

Edward Bach vytvoril 38 originálnych liekov rozdelených do siedmich skupín: kvety zmierňujúce strach, neistotu, nedostatočný záujem o prítomnosť, pocit samoty, prehnanú citlivosť, malomyseľnosť a beznádej a prehnané obavy o druhých ľudí. „Dnes sú, samozrejme, psychické ťažkosti trocha iné a existujú tiež stovky druhov esencií. Tie moderné sú zostavené pre situácie, o ktorých sa vtedy nehovorilo, napríklad pre také, ktoré súvisia s inštinktami alebo so ženskou energiou,“ uvádza psychoterapeutka Giusy Messina.

Metódy prípravy esencií a ich podávanie však zostávajú rovnaké, ako ich navrhol Bach: voda s lupeňmi kvetov sa vystaví slnečnému žiareniu alebo sa prevarí a potom sa takto získaná tekutina zmieša s brandy. „Všetky esencie sa pripravujú podľa procedúr opísaných Bachom a vychádzajú z koncepcie, že príroda je schopná liečiť psychickú disharmóniu,“ hovorí Messina.

Niektoré štúdie realizované v Spojených štátoch a na Kube, kde sa kvetinové esencie hojne používajú, pripisujú takýmto liekom istú účinnosť pri liečbe depresií. Väčšina vedcov ich však nanajvýš odporúča ako placebo. „Posledné výskumy potvrdzujú, že náš duševný stav, naše myšlienky, môžu ovplyvňovať náš fyzický stav,“ zdôrazňuje Messina.

Mohli by sme teda predpokladať, že kvety využívajú potenciál mysle a pomáhajú dosiahnuť účinky pripisované tej-ktorej esencii. „Potvrdzuje to naša štúdia realizovaná v nemocnici San Gerardo v Monze s liekom z útesovca, esencie na beznádej a zúfalstvo,“ pripomína psychologička.

Štúdie potvrdzujú, že kvetinové esencie sú bezpečné. Predávajú sa voľne a zvyčajne sa užívajú tak, že sa v poháriku vody rozpustí jedna alebo viac kvapiek, ale môžu sa tiež rozprašovať, používať do kúpeľa, do sviečky alebo krému. „Pri mnohých kvetinových výťažkoch nie sú kontraindikácie, ale v niektorom prípade, pri neadekvátnom použití, môže prísť k nevoľnosti,“ hovorí Messina. Preto je vhodné sa o používaní esencií poradiť s terapeutom, ktorý je v tomto odbore vyškolený.

debata chyba
Viac na túto tému: #depresia #kvety #vône #bachova terapia

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...

+ Myslite nato, že oklamete jedine sami seba, nikoho iného.
Ste inteligentný, máte na viac, nezabúdajte na vyššie...