Repelenty môžu spôsobiť podráždenie, vyskúšajte silice

Ktoré látky či potraviny prirodzene odpudzujú komáre? Napríklad aj cesnak.

06.07.2017 15:00
komár, hmyz, svrbenie Foto:
Otravujú vás komáre?
debata

Práve leto je obdobím, ktoré nám znepríjemňujú komáre. Nie všetci nadšene siahnu po chemických prípravkoch v sprejoch sľubujúcich ochranu pred týmto nepríjemným hmyzom. Niektorým ľuďom môžu spôsobiť po nanesení na pokožku alergiu. Aj prípravky určené do elektrickej siete nemusia byť dobrou voľbou pre každého, môžu spôsobiť štípanie očí či dráždenie v hrdle.

V takom prípade vyskúšajte prírodných bojovníkov proti hmyzu. Niektoré silice sa vyznačujú práve týmto účinkom. Vyskúšajte napríklad zmes olejov – eukalyptu a citrónu – obsahujú vysoký podiel citronelovej silice, ktorá má podľa štúdií na hmyz zvlášť odpudzujúci účinok. Silica neškodí ani tehotným či dojčiacim ženám. Za určitých okolností však aj ona môže vyvolať alergickú reakciu. Posedenie na terase môže spríjemniť aj sviečka s vôňou citrusu.

Pokrmy s obsahom cesnaku môžu v boji s komármi pomôcť takisto. Ak si doprajete niečo výrazne cesnakové, pach sa vylučuje aj prostredníctvom kože a hmyz tým pádom odpudzuje.

Naopak, pach potu hmyz priťahuje, preto je po namáhavej činnosti vhodné čo najrýchlejšie skočiť do sprchy a vymeniť si oblečenie, aby ste hmyz k sebe nepriťahovali vo väčšej miere.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #komár #repelent #cesnak

+ Zobudíte sa skôr a začnete robiť veci, ktoré vás budú posúvať ďalej.
Nezabúdajte na dôležité veci, ktoré máte...

+ Odhaľte svoj skrytý talent v športe, ktorý ste ešte neskúsili.
Chýba vám sebavedomie, a to vám bráni robiť veci,...