Herpes sa v lete vyskytuje častejšie. Čo robiť?

Práve v letných mesiacoch sa herpes na perách vyskytuje častejšie. Viete, čo proti vírusovej infekcii robiť?

07.07.2017 07:00
debata
Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
opar, herpes Ilustračné foto.

Najčastejšie na perách

Pod výrazom herpes je zahrnuté celé spektrum herpetických infekcií. Jedná sa o vírus herpesu simplexu, ktorý sa môže vyskytnúť v rôznych oblastiach kože. Najčastejšie sa objavuje predsa len na perách, známy pod odborným výrazom herpes labialis. Pôvodcovia vírusu herpesu simplexu sú dva rôzne druhy: vírus 1 (HSV-1) a virus 2 (HSV-2).

UV žiarenie – rizikový faktor

Prvá infekcia často ostáva bez povšimnutia. Avšak vírus DNA môže spočívať celý život v nervoch a kedykoľvek sa znova aktivovať. Opar znova vypukne, keď je náš imunitný systém oslabený. Ako príčina reaktivizácie prichádza do úvahy podráždenie pokožky, hormonálne zmeny či stres. Ale aj UV žiarenie môže podporiť jeho rozvoj. Považuje sa preto za rizikový faktor.

Prebytok poškodzuje kožu

Síce sú UV-A a UV-B žiarenie pre organické fungovanie nevyhnutné, prebytok poškodzuje nielen kožu, ale môže negatívne pôsobiť aj na imunitný systém a podporovať obnovenie herpesu. Takže ak plánujete dlhší pobyt pod „šírym nebom“, treba si natrieť krémom s vysokým ochranným faktorom nielen tvár, ale aj pery.

Výživa bohatá na lyzín

Dodnes neexistuje vakcína proti vírusu herpes simplex typu 1 a 2. Ak však chcete znížiť riziko opakujúceho sa herpesu, môžete aspoň upraviť svoj jedálniček. V jednej klinickej štúdii sa preukázal pozitívny vplyv výživy bohatej na lyzín. Táto aminokyselina sa nachádza v rybách, kurati, hovädzom či bravčovom mäse, ale aj v mliečnych produktoch, fazuli, kvasniciach či sóji. Skúmania s rôznymi prípravkami s echinaceou ukázali priamy antivirálny účinok proti HSV-1 a HSV-2. Odporúča sa na dlhý čas ako tzv. domáci liek.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slnko #vírus #imunitný systém #herpes #pery #infekčné choroby #lyzín

+ Múčne výrobky vám začnú spôsobovať mierne ťažkosti.
Ak vám niečo nejde, mali by ste to odložiť na lepší čas....

+ Myslite nato, že oklamete jedine sami seba, nikoho iného.
Ste inteligentný, máte na viac, nezabúdajte na vyššie...