Rozmarín
Účinky rozmarínu skúmali univerzity v španielskej Valencii aj vo francúzskom Avignone. A výsledky? Rozmarín dokáže sčasti zabrzdiť prírastky na hmotnosti, pod ktoré sa podpisuje príjem tukov. Je to zrejme spôsobené tým, že rastlina reguluje hladinu cukru v krvi – udržiava ju stabilnú, tým pádom telo neprodukuje hormón inzulín v takej veľkej miere.
Kam s rozmarínom?
Jedlám dodá chuť Stredomoria, kde sa rozmarín v kuchyni používa hojne. Hodí sa na pečené zemiaky, grilované mäso či ryby.
Koriander
Štúdie v Japonsku potvrdili, že koriander vďaka éterickým olejom uvoľňuje svaly, pôsobí na priechodnosť čriev, pozitívne ovplyvňuje pohyby v črevách a takisto má antibakteriálny účinok. Ak vás trápia mierne problémy s trávením, vďaka čomu máte pocit „nafúknutého“ brucha, je práve koriander tou správnou bylinkou.
Kam s koriandrom?
Hodí sa najmä do ťažšie stráviteľných pokrmov, s ktorými sa organizmus natrápi. Pri akútnych problémoch s trávením pomôže čaj z koriandra – 1 čajovú lyžičku drveného koriandra zalejte 200 ml horúcej vody.