Keď sa z tuku nepriberá ...

Pokiaľ túžite po štíhlych telesných krivkách, možno práve ketogénna diéta je tou správnou voľbou. Ako funguje?

28.06.2017 17:00
kokosový olej Foto:
Všestranný a zdravý - kokosový olej.
debata

Len pre silné nervy

Vyskúšali ju kulturisti, herci aj modelky. Ketogénna diéta sa teší obľube u basketbalistu Lebrona Jamesa, ale aj modelky Kim Kardashian. Jej výhoda spočíva v rýchlom spaľovaní telesného tuku. Jedinou chybičkou krásy na tomto spôsobe chudnutia je to, že pri ňom potrebujete pevné nervy. Známa diéta je totiž založená na nízkom príjme sacharidov, ktoré sa kompenzujú zvýšeným množstvom tukov a proteínov (bielkovín). Ketogénna diéta teda ráta len s 5 % sacharidov z denného príjmu energie, s 20 % proteínov a až 75 % tukov. Denný príjem cukru sa obmedzuje na maximálne 35 gramov, čo je asi toľko cukru ako v dvoch jablkách.

Tuky páliš rýchlo

Podľa Jima Whitea z Academy of Nutrition and Dietetics je tento druh diéty založený na teórii, podľa ktorej telo pri nedostatočnom množstve cukrov v strave získava energiu z tukových zásob. Ako uvádza portál www.prevention.com, pokiaľ konzumujete málo sacharidov, pečeň premení tuky na mastné kyseliny a tzv. ketóny. Posledné menované molekuly sú zdrojom energie. Stav, ktorý nastáva vplyvom tohto stravovania v organizme sa nazýva ketóza. Prináša veľa výhod, najmä pri rýchlom odbúravaní podkožného tuku, má však aj zopár nedostatkov. U citlivejších jedincov môže spôsobiť zápchu, vyčerpanosť alebo nervovú podráždenosť.

Orechy, voľba č. 1

Potraviny, ktoré sa používajú do ketogénnej diéty sú bohaté na proteíny a zdravé tuky. Táto kombinácia umožňuje telu zbavovať sa tuku, budovať štíhle svaly, a znižovať riziko cukrovky. Pri tukoch však treba dbať na to, aby boli rastlinného pôvodu. Vynikajúcim zdrojom nenasýtených mastných kyselín pri tomto spôsobe stravovania sú makadamové orechy, ktoré majú tiež vysoký podiel vitamínu E a vlákniny. Ich konzumáciou budete mať hladinu glukózy v krvi pod kontrolou. Bohato zastúpený thiamín (vitamín B1) sa postará o zrýchlenie látkovej premeny, ktorá je dôležitá pri tvorbe energie. Maškrtiť makadamové orechy však treba opatrne. Za hrsť tejto chrumkavej pochúťky obsahuje až 200 kcal a jedna polievková lyžica oleja z týchto orechov až 120 kcal. V každom prípade, v porovnaní s červeným mäsom či maslom, sú najlepšou voľbou do ketogénnej diéty.

Prvá pomoc s arašidmi

Za najlepší diétny tuk sa považuje kokosový olej. Oproti olivovému oleju, ktorý má triglyceridy s dlhými molekulovými reťazcami (LCT), obsahuje kokosový olej tuky s kratšími reťazcami (MCTs), ktoré sú pri chudnutí omnoho účinnejšie. Podľa výskumu McGill University, ľudia, ktorí používali kokosový olej boli úspešnejší v chudnutí než tí, ktorí používajú olivový olej. Ak vás počas držania diéty prepadne vlčí hlad, arašidové maslo je tou správnou voľbou na to, ako sa ho rýchlo zbaviť. Arašidové maslo je skvelým zdrojom nenasýtených mastných kyselín, proteínov, vitamínu B6 a železa. Kvalitné druhy neobsahujú žiaden pridaný olej alebo cukor. Arašidové maslo sa používa v malým množstvách, je sýte, má sladkoslanú chuť a po otvorení ho možno skladovať v chladničke aj niekoľko mesiacov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #kokosový olej #ketogénna diéta #rastlinné tuky

+ Vitamíny doplníte liekmi, ktoré vám lekárnik poradí v lekárni.
Peniaze síce budete mať, ale šťastie vám to...

+ Chráňte sami seba pred infekčným ochorením, buďte zodpovedný.
V oblasti financií sa vám začne dlhodobo dariť,...