Kompresívne odevy a šport? Naozaj zlepšia výkon či ochránia svaly?

Môže z vás ultrapriliehavé oblečenie urobiť lepšieho atléta? Ak sa dá veriť najväčším britským značkám športového oblečenia, tak áno, píše britský denník The Guardian.

26.06.2017 07:00
Dokáže kompresívny odev zlepšiť výkon?... Foto:
Dokáže kompresívny odev zlepšiť výkon? Ilustračná fotografia z bežeckej kampane Adidas.
debata (1)

Firmy Adidas, Under Armour a Asics propagujú kompresné oblečenie na svojich webových stránkach sloganmi ako „zvýšte silu svojich svalov“, „bežte ďalej a rýchlejšie“ a „optimalizujte svoj výkon“. Očividne to funguje.

Trh s kompresným oblečením a tvarovacou bielizňou by mal v roku 2022 dosiahnuť obrat 4,4 miliardy libier (131,2 miliardy Sk). Časť pochádza z predaja tvarovacej bielizne ako je Spanx, ale tretinu prináša predaj kompresných legíns, ponožiek a pančúch. Zákazníci im veria natoľko, že sú ochotní tolerovať vysoké ceny, ktoré v sebe zahŕňajú 46-percetnú maržu. Tá je u ostatných športových potrieb len 43-percentná.

Nadšenie však zmierňuje nedávna štúdia sponzorovaná firmou Nike. Ako totiž vyšlo pri testovaní najavo, tak bežci, ktorí na sebe mali kompresné oblečenie, vykazovali rovnaký stupeň únavy ako tí, ktorí behali v obyčajnom oblečení. Kľúčovým kritériom, na ktoré sa štúdia sústredila, boli svalové vibrácie. Tie pri dopade nohy na zemi spôsobujú svalové mikrotraumy a poranenia svalov. Dlho sa tvrdilo, že keď sa vibráciu svalov podarí znížiť, mohol by byť bežec schopný behať dlhšie a rýchlejšie. Výskum ale ukázal, že hoci kompresné oblečenie vibráciu svalov znižuje, vplyv na výkon je len malý.

Pre vedcov to nie je veľké prekvapenie. Domnievajú sa, že jediným benefitom nosenia kompresného oblečenia je efekt placebo – diera v peňaženke nositeľa motivuje k väčšiemu výkonu.

Kompresné oblečenie ale môže byť užitočné pri regenerácii po športovom výkone a môže zabrániť zraneniu. Kompresívna terapia končatín sa v medicíne používa pri liečbe ochorení žilového a lymfatického systému. Pri športovaní nie je kompresívny efekt dostatočne silný na to, aby zvýšil výkon, ale pri regenerácii áno.

„Vo svalových bunkách máte trochu vody, a keď ste pasívni a prestanete sa hýbať, jej objem sa zvýši, čo spôsobí bolesť. Kompresia funguje trochu ako pumpa. Pomáha obehu a odstraňovaniu svalových produktov látkovej výmeny, zrýchľuje prenos a odstraňovanie vody. Tým znižuje priestor, v ktorom by mohli vzniknúť opuchy, a zlepšuje odtekanie lymfy,“ uvádza výskumník z heidelberskej univerzity, doktor Florian Engel.

„Problém je, že veľa kusov oblečenia, ktoré si kupujete v obchodoch, bolo navrhnuté na konkrétnu výšku a váhu,“ hovorí doktorka Jessica Hillová z univerzity St Mary 's. „Preto urobíte lepšie, keď nájdete spoločnosť, ktorá oblečenie uspôsobuje napríklad obvodu končatín, čo je trochu presnejšie,“ dodáva.

Vedci teraz skúmajú, ako by sa kompresia dala využiť pri tých druhoch športu, pri ktorých atléti striedajú intenzívnu fázu s krátkymi prestávkami. „Výkonnostné teórie sú teraz už trochu staromódne,“ hovorí Engel. „Musíme sa sústrediť na to, ako kompresiu využiť čo najlepšie pre regeneráciu, napríklad pri prestávkach medzi hokejovými zápasy. V týchto prípadoch hrá významnú úlohu,“ dodáva.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #cvičenie #štúdia #vedci #kompresívne oblečenie #výkon

+ Zdravé stravovanie je tak dôležité ako pravidelný tréning.
Spríjemniť deň si môžete aj bez veľkého míňania...

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie...