Ach, to je nepríjemné! Čo pomôže, keď začne bolieť zub?

Je piatok večer a o slovo sa prihlási boľavý zub! Zubnej pohotovosti sa chcete radšej vyhnúť a tak sa rozhodnete vydržať do pondelka.

26.06.2017 13:00
ústa, zuby, pery, hryz Foto:
Au, bolesť zuba je naozaj nepríjemná.
debata (2)

Ako si aspoň sčasti uľaviť od nepríjemnej bolesti? Ako prvé sa vám do ruky zrejme dostanú voľnopredajné lieky. Ale vyskúšať môžete aj niektoré „babské“ recepty.

K boľavému zubu by sa nemalo dostať priveľmi teplé jedlo či nápoj. Od zubu držte ďalej aj alkohol, kofeín či nikotín. Hoci napríklad po vypláchnutí ústnej dutiny alkoholom bolesť na chvíľu bolesť ustúpi, po pár minútach sa vráti ešte vo väčšej intenzite. Kedysi sa však práve alkohol používal na „zmiernenie“ bolestí zubov často.

Vyplachujte si ústnu dutinu vlažnou vodou alebo odvarom z harmančeka. Pomôže aj mätový či šalviový čaj, nechajte ho vychladnúť – potom ho vlažný chvíľu podržte v ústach.

Pri začínajúcich opuchoch pomáhajú studené obklady. K postihnutému miestu si zvonka priložte obklad a nechajte ho tam pár minút. Postup opakujte každú hodinu.

Podľa „babských“ rád pomáha aj žuvanie klinčeka, dokonca namočeného v alkohole.

Strúčik cesnaku môže pomôcť aj v tejto nepríjemnej chvíli. Šťava z neho dokáže v niektorých prípadoch zmierniť bolesti.

Voľno-predajné lieky proti bolesti pomôžu, ale takisto ich nemôžete užívať dlhodobo a vo veľkých množstvách. Prečítajte si pribalený leták a odporúčané dávky neprekračujte.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #zub #cesnak #šalvia #bolesti

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie...