Ako sa prejaví dehydratácia?

Kedy sa prihlási smäd? Vtedy, keď telu chýbajú asi dva decilitre tekutín a rovnováha je už narušená

26.06.2017 11:00
voda, tekutiny, pitie Foto:
Nečakajte, kým telo vysmädne.
debata

Máte suchý jazyk? Zle sa vám prehĺta? Ochromí vás bolesť hlavy? To všetko môžu byť znaky dehydratácie organizmu. Tekutiny v takom prípade dodávajte telu postupne v menších množstvách. Čo piť po športovom výkone? Okrem minerálnych látok je vhodné doplniť aj rýchlu dávku energie v podobe sacharidov v podobe ochutenej minerálnej vody, športových alebo energetických nápojov.

Najprirodzenejším nápojom pre naše telo je voda. Tá zväčša najlepšie uhasí smäd. Keďže potením strácame minerály a vitamíny, je vhodné ich doplniť prírodnými minerálnymi vodami alebo pramenitými vodami z podzemného zdroja, ktoré si zachovávajú pôvodné zloženie a nie sú chemicky upravované.

Koľko litrov denne?

2 či 3 litre vody denne? Ak chcete vedieť presnejšie, koľko vody potrebuje vaše telo, môžete si to ľahko vypočítať. "Existuje na to vzorec. Denne by sme mali vypiť aspoň 2 až 4 dl tekutín na 10 kg telesnej hmotnosti,“ hovorí MUDr. Peter Minárik, gastroenterológ. Dospelé ženy by teda podľa usmernenia EFSA (Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín) mali denne prijať približne 2,0 l tekutín, v tehotenstve 2,3 – 2,7 l, muži asi 2,5 l a deti približne liter tekutín. „V prípade správneho pitného režimu však jednotné tabuľky neplatia pre všetkých, môže to byť viac alebo menej podľa hmotnosti, ročného obdobia alebo fyzickej námahy,“ dopĺňa MUDr. Peter Minárik.

Smäd nepodceňujte

Pocit smädu je výstražnou kontrolkou, ktorú by sme mali brať vážne. A kedy sa týmto spôsobom telo ozve? Vtedy, keď mu chýbajú asi dva decilitre tekutín a rovnováha tela je už narušená. Ak pijeme málo, prejaví sa to postupne – ovládne nás únava, sme viac podráždení, malátni a o slovo sa prihlási bolesť hlavy. Navyše sa ťažšie sústredíme, čo zhoršuje náš výkon. Ustrážiť si pitný režim, obzvlášť počas týchto horúcich dní, je preto zvlášť dôležité.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #smäd #tekutiny

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...

+ Pomáhajte s triedením odpadu, deti uvidia ako vám na tom záleží.
Zopár vecí sa pokazilo, avšak to nemusí byť len...