Hortiterapia: Keď záhrada pomáha ubolenej a chorej duši...

Vo veľkom parku s rozlohou 13 hektárov obklopujúcom palác v obci Ruskie Piaski na východe Poľska sa stará dáma skláňa nad chumáčom kvetín. Pozvoľna sa jej tvár rozžiari úsmevom.

16.06.2017 17:00
dôchodca, dôchodok, záhrada Foto:
Možno nie až takéto pojašené momenty sa dejú v záhrade, ale hortiterapia rozhodne pomáha.
debata

Nebolo by na tom nič zvláštne, keby žena netrpela paranoidnou schizofréniou a jej tvár nebola stále strnulá ako z kameňa, píše agentúra AFP. Jej citové pohnutie je jedným z priaznivých účinkov hortiterapie, liečby, pri ktorej hrá zásadnú úlohu záhrada. Toto sociálne zariadenie určené ženám ju praktizuje vďaka príkladu a financovaniu zo Švajčiarska.

„Vo Švajčiarsku sme pri našom študijnom pobyte videli nemálo vecí, ktoré sme potom u nás aplikovali,“ hovorí riaditeľka ústavu Alina Anasewiczová. Návštevníkom hrdo ukazuje krásnu fontánu, kde sa v horúcich dňoch môžu choré ženy nielen dotýkať prúdiacej vody, ale môžu tiež vstúpiť do bazénika a dotýkať sa chodidlami malých kamienkov, ktoré zapĺňajú jeho dno.

Aby sa dostali k fontáne, prechádzajú bosými nohami malú senzorickú cestičkou: po jemnom štrku, po piesku a po drevenej guľatine. To stimuluje chodidlá a ich prostredníctvom mo­zog.

Za palácom tri pacientky energicky ryjú záhon. Nielenže im telesná námaha prospieva, ale takisto môžu plody svojej práce konzumovať. Alebo z nich vyrábať zaváraninu a dokonca ju predávať. Samé pozitívne veci!

„Záhrada poskytuje mnoho pocitových zážitkov, pacient môže vdychovať vôňu kvetov a rastlín, dotýkať sa ich. Umožňuje tiež telesné cvičenia, napríklad pre tých, ktorí majú problémy s rovnováhou,“ vysvetľuje doktorka Božena Szewczyková-Taraneková, ktorá pri Poľnohospodárskej univerzite v Krakove založila oddelenie štúdia hortiterapie, kde sa môžu vzdelávať biológovia, ktorí chcú pracovať v tomto sektore. „Samozrejme keď ide o pacientov s nízkou inteligenciou, je nutné zo záhrady odstrániť toxické rastliny,“ dodáva.

Moderná hortiterapia, ktorej korene siahajú najmä do starého Egypta, kde lekári zaznamenali priaznivé účinky záhrad na psychicky choré osoby, sa zrodila v 19. storočí v Spojených štátoch a v Kanade a potom sa pomaly šírila do Európy. Po prvej svetovej vojne sa často zranení vojaci posielali do „zelene“, aby sa psychicky zotavili.

Hortiterapia síce nie je liečbou, ktorá by dokázala psychickú chorobu vyliečiť, ale intelektuálne a sociálne stimuluje pacientov, posilňuje ich sebadôveru a zlepšuje ich fyzickú kondíciu už tým, že vyjdú zo svojich izieb von, vysvetľuje krakovský psychoterapeut Roman Kwiatkowski. Dnes sa praktizuje najmä v Spojených štátoch, v Nemecku a vo Švajčiarsku.

Keď je zlé počasie alebo v zime, chodia pacienti menej von a trpí viac depresiami, zdôrazňuje riaditeľka Alina Anasewiczová. Dodáva, že záhrada je pre chorých zdrojom uspokojenia: jedna pacientka, ktorá bola na návšteve u svojej rodiny, sa dokonca chcela do ústavu vrátiť skôr ako mala, pretože jej vraj záhrada chýbala.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #záhrada #psychika #hortiterapia

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...