Žijete v manželstve? Táto správa vás poteší

Život v partnerstve dokáže u niektorých ochorení znížiť riziko úmrtia.

19.06.2017 15:00
manželia, starší, muž a žena Foto:
Aktívny životný štýl sa vo dvojici pestuje ľahšie.
debata

Kto žije v manželstve, má dôvod na radosť. Ako vyplýva z uverejnených výsledkov štúdie, pod ktorú sa podpísala „Aston Medical School“. Riziko úmria u pacientov trpiacich niektorými ochoreniami je u tých, ktorí žijú v manželstve, o 16 percent nižšie ako u tých, ktorí žijú sami.

Ide o ľudí, ktorí trpia nasledovnými ochoreniami – vysoký krvný tlak, vysoký cholesterol či cukrovka 2. stupňa. Všetky tieto ochorenia sa dajú pod lekárskym dohľadom úspešne liečiť, ale riziko úmrtia zvyšujú.

V prípade, ak človek pravidelne berie lieky, dostatočne sa hýbe a dáva pozor na svoju životosprávu, dokáže riziká, ktoré ochorenia prinášajú, dostať pod kontrolu. To sa ale nepodarí každému. Pri pacientoch s vysokým krvným tlakom znižuje spolužitie s partnerom riziko úmrtia o 16 percent, pri pacientoch s cukrovkou 2. typu o 14 percent a pri pacientoch s vysokým krvným tlakom o 10 percent, uvádza štúdia.

Čím to je? Ak človek žije po boku niekoho, kto sa oňho stará, má väčšiu motiváciu napríklad aj na zmenu životného štýlu. Partneri si navzájom kontrolujú užívanie liekov, chodia spolu na prechádzky, začnú sa zdravšie stravovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #partner #životospráva #ochorenia

+ Nájdite čas na odpočinok a regeneráciu, telo vám poďakuje.
Urobíte si radosť návštevou kaderníckeho salóna....

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie...