1. Sýtené diétne nápoje
Aj keď ich konzumujete umiernene (nie viac ako 50 miligramov denne, ako odporúčajú experti amerického ministerstva zdravotníctva), aspartam používaný ako sladidlo diétnych nápojov môže vyvolať celý rad nepríjemných symptómov, od závratov po stratu pamäti a tiež bolesť hlavy.
2. Vyzreté banány, avokádo, zákusky, syr a červené víno
Všetky tieto pokrmy obsahujú tyramín, aminokyselinu prítomnú vo väčšom množstve v zrejúcich potravinách a v tých, ktoré sú dlhodobo skladované. Väčšinou bývajú strávené bez problémov. Ak však má organizmus nedostatok monoaminooxidázy, či už z patologických príčin alebo preto, že človek užíva antidepresíva patriace do skupiny inhibítorov monoaminooxidázy, môžu tieto potraviny vyvolať bolesti hlavy.
3. Chlieb
Lepok obsiahnutý v potravinách vyrobených z obilia môže spôsobiť tráviace ťažkosti, nehovoriac už o celiakii. U niektorých osôb môže bolesť hlavy spustená ihneď po konzumácii chleba, cestovín alebo krekrov znamenať citlivosť na lepok. Skôr než sa rozhodnete pre bezlepkovú diétu, je vhodné podrobiť sa testom.
4. Zmrzlina
Zmrzlina môže vyvolať bolesť hlavy, ktorá však veľmi rýchlo prejde. V každom prípade je lepšie jesť zmrzlinu alebo piť ľadové nápoje pomaly a dať telu čas, aby sa prispôsobilo.
5. Čínska kuchyňa
Na vine je glutaman sodný, ktorý sa používa v orientálnej kuchyni, ale vyskytuje sa aj v hlboko zmrazených potravinách a v slaných pochutinách. Tí, ktorí už bolesťou hlavy trpia, môžu zaznamenať zhoršenie stavu z dôvodu negatívneho vplyvu tejto prísady na cievy v hlave.
6. Žuvačka
Neustále žuvanie, ktoré namáha čeľuste, môže vyvolať silnú bolesť hlavy. Stačí teda prestať žuť, aby chronická bolesť hlavy ustala. Potvrdzuje to štúdia realizovaná na tridsiatke dospievajúcich, z ktorých 19 zaznamenalo zlepšenie stavu po tom, čo vylúčili žuvačku zo svojich denných zvyklostí.
7. Údeniny
V prípade údenín spočíva problém v prísadách, medzi ktorými sú nitráty a dusitany. Tie môžu u niektorých osôb zvýšiť prekrvenie mozgu a to vyvoláva bolesti hlavy.
8. Soľ
Minuloročná štúdia ukázala súvislosť medzi zvýšeným prísunom sodíka a bolestí hlavy, aj keď ešte nie je známe, ako k tomu dochádza. Ak sa vyhneme väčšiemu soleniu pokrmov, neznamená to ešte, že nás nebude bolieť hlava, pretože sodík sa môže skrývať všade, syrom počínajúc a zeleninovými polievkami v konzerve končiac.
9. Čokoláda
Niekedy môže aj tá najmenšia radosť spôsobiť bolesť hlavy: ide o čokoládu, ktorá v kombinácii s kofeínom, tyramidom a fenyletylamínom (hormón a alkaloid so stimulujúcimi účinkami), je pre istú skupinu ako extáza, pre druhých však spoľahlivým prostriedkom spúšťajúcim bolesť hlavy.