Základ je v ovocí
Tri základné ingrediencie potrebné na prípravu tejto pochúťky – avokádo, paradajky a chilli papričky – dokážu spolu doslova divy. Každá zo surovín totiž priamo pôsobí na redukciu telesného tuku. Krokodília hruška či ovocie plodnosti, aj takto sa nazýva exotické ovocie avokádo, ktoré skrýva pod tmavozelenou alebo hnedou šupkou sýtozelené jadro plodu a veľkú nejedlú kôstku. Obsahuje až 25 % tuku, ktorý je tvorený zdraviu prospešnými mastnými kyselinami. Takýto tuk sa neukladá v cievach a ani v podkožnom tkanive, práve naopak cievy čistí a pomáha pri diétach dosiahnuť vytúžený cieľ. Avokádo má len 1 gram cukru, minimum bielkovín, no zato až nadpriemerné množstvo minerálnych látok ako je draslík, vápnik a železo. Ľudský organizmus potrebuje draslík (K) na správne fungovanie srdca. Pri fyzickej námahe a pri vysokých teplotách sa hladiny draslíku v krvi vyčerpávajú, chutné južné ovocie ho preto dopĺňa v hojnom množstve. Vápnik (Ca) sa zase postará o pevnejšie zuby a kosti, no a železo (Fe) zabráni anémii (chudokrvnosti).
Pridajte trošku červenej
Paradajky vynikajúco doplnia chutnú nátierku nielen farbou či chuťou, ale výživovým profilom. Sto gramov zeleniny obsahuje až 90 % vody, 3 gramy sacharidov a 1 g bielkovín. Energetická hodnota sa pohybuje len na 20 kcal/100 g. Paradajky sa pýšia vysokým obsahom silného antioxidantu lykopénu, ktorý pôsobí proti rakovine prostaty, pľúc a žalúdka. Stačí napríklad 2 – 3 mesiace konzumovať tento druh zeleniny a s takouto diétou dosiahnete rýchlejšie prečistenie ciev od tukov a škodlivých látok. Paradajky majú vysoký obsah vitamínu B3 (niacín), ktorý zlepšuje sústredenosť a regeneruje nervovú sústavu. Vitamín B7 (biotín) sa postará o kvalitnejšie nechty, pokožku a lepšiu krvotvorbu.
Nech to trochu páli
Sviežu chuť paradajok a zamatovú chuť avokáda vhodne podčiarkuje v gaucamole nátierke chilli paprička. Chilli páli nielen ústnu dutinu, ale aj tuky, pričom má len 20 kcal, to je takmer žiaden tuk, niečo cez pol gramu bielkovín a 5 gramov sacharidov. Obsahuje až 68 mg vitamínu C na sto gramov, pričom denná dávka tohto vitamínu je 60 mg. Z minerálnych látok má vápnik, horčík, fosfor a draslík. Papričky sa podieľajú na spaľovaní tuku vďaka látke kapsaicín, ktorá mierne zvyšuje telesnú teplotu. A ako si pripraviť pravé guacamole? Použite 2 ks zrelého avokáda, 2 ks paradajok, polovicu šalotky, strúčik cesnaku, polovicu chilli papričky, dochuťte soľou, citrónovou alebo limetkovou šťavou.