Záleží vám na jeho zdraví? Slovenskí muži a ich stav očami žien

Takmer 62 percent žien sa aktívne zaujíma o zdravie svojho partnera.

25.05.2017 09:00
Prečo muži opúšťajú svoje manželky? Foto:
Ženám záleží na zdraví mužov a aktívne sa zaujímajú o tom, v akej kondícii sú.
debata

Vyplýva to z prieskumu občianskeho združenia Slovenský pacient, do ktorého sa zapojilo celkovo 1219 respondentiek, z ktorých až 84,7 percenta uviedlo, že poznajú zdravotný stav svojho partnera.

Ženy v prieskume okrem iného hodnotili napríklad zdravotný stav svojho partnera, pričom 42 percent ho označilo ako dobrý, 42,7 percenta ako uspokojivý, 12,4 percenta ako neuspokojivý, 2,3 percenta ako zlý a zvyšných 0,6 percenta ho nevedelo zhodnotiť.

Iba 38,2 percenta respondentiek uviedlo, že ich partner sa jednoznačne zaujíma o svoje zdravie, odpoveď „skôr áno“ zvolilo 40,9 percenta. Naopak, až 68,7 percenta žien uviedlo, že ich partner chodí na preventívne prehliadky. Takmer tretina vyhlásila, že zdravotný stav ich partnera má vplyv na ich partnerský život, ďalších 31,5 percenta uviedlo, že skôr áno.

Piatimi najčastejšími diagnózami partnerov opýtaných žien boli choroby pohybového aparátu (33,4 percenta), srdcovo-cievne ochorenia (25,8 percenta), choroby zažívacieho traktu (19,2 percenta), kožné ochorenia (15,9 percent) a neurologické choroby (12,4 percenta).

Z výsledkov taktiež vyplynulo, že vyššie dosiahnuté vzdelanie mužov nemá vplyv na uvedomelosť v otázkach zdravia a mieru absolvovanie preventívnych prehliadok.

Na tento prieskum nadviaže kampaň s názvom Zavolaj svojho chlapa, ktorú OZ Slovenský pacient pripravuje v spolupráci so Slovenskou spoločnosťou všeobecného praktického lekárstva. Kampaň odštartuje v júni a potrvá do konca augusta, pričom jej cieľom jej zvýšiť percento mužov, ktorí absolvujú preventívne prehliadky.

Prieskum zrealizovalo OZ Slovenský pacient prostredníctvom dotazníka od 16. júla do 5. septembra 2016 na svojej webstránke.

debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #muž #zdravie #žena #stav #záujem #preventívna prehliadka #poznanie

+ Ostaňte dnes doma a oddýchnite si, potrebujete to.
Využívajte svoje odborne znalosti a osviežte si ich....

+ Humor nech vás neopúšťa a to za každých okolností.
V práci všetko zvládnete ľavou zadnou, nemáte sa čoho...