Nechcete priberať? Nepite perlivé minerálky!

Môžeme pribrať z vody? Svojím spôsobom áno! Konkrétne, ak sa jedná o perlivú vodu. Vinníkom nie je samotná voda, ale oxid uhličitý. Zistili to palestínski vedci.

24.05.2017 11:00
minerálka - pitný režim - dievča - slnko -... Foto:
Pozor na minerálky. Odzrkadlia sa na vašej váhe.
debata

Najprv potkani, potom ľudia

Naozaj? Oxid uhličitý spôsobuje priberanie? Podrobne to preskúmali vedci z univerzity Birzeit v Ramallahu, a to v dvoch štúdiách. Najprv skúmali túto súvislosť u potkanov. Kým jedna skupina zvieratiek pila tekutiny s oxidom uhličitým, druhej sa dostávala iba voda z vodovodu. Výsledok sa rýchlo dostavil. Skupinka, ktorá pila perlivú vodu, priberala rýchlejšie na váhe. Okrem toho tiež mala vyššiu hladinu ghrelínu v krvi. Je známy ako „hormón hladu“.

Spôsobuje priberanie

Vedci tento pokus zopakovali, tentokrát na študentoch. Aj tu sa ukázal grelín v krvi mladých ľudí v skupinke, v ktorej poctivo pili perlivé nápoje. Túto súvislosť si vedci vysvetlili nasledovne: Oxid uhličitý vo vode stimuluje produkciu hormónu hladu. Tento hormón prispieva, logicky, k tomu, že viac jeme, čo sa skôr či neskôr odzrkadlí na našej váhe. Inými slovami, oxid uhličitý spôsobuje priberanie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #hlad #oxid uhličitý #perlivá voda #ghrelín

+ Ak potrebujete vyšetriť zrak nemali by ste dlho čakať.
Nesnažte sa potopiť svojich kolegov, práve naopak,...

+ Pravidelným cvičením môžete docieliť zdravý a vyrovnaný chrbát.
Neponižujte sa, ste lepší ako si myslíte,...