Keď v tele chýba chróm, ozýva sa chuť na sladké nástojčivejšie

Únava, podráždenosť aj nástojčivá chuť na niečo sladké - tak sa prejavuje nedostatok chrómu. Ktoré potraviny pomôžu?

16.05.2017 17:00
maškrtenie, čokoláda, sladkosti Foto:
Máte chuť na sladké? Môže za to...
debata (1)

Na nedostatok chrómu trpí až 90 eprcent populácie, no väčšina ľudí sa to nikdy nedozvie. Chróm je pritom esenciálny stopový prvok, ktorý je nutný pre reguláciu hladiny cukru v krvi a takisto reguluje hladinu cholesterolu. Chróm sa nachádza v pečeni, slezine, kostnej dreni aj vo svaloch.

Koľko chrómu človek potrebuje?

Denne dospelý jedinec potrebuje 30 až 100 mikrogramov chrómu, ale bežne v strave prijme len 30 až 40 mikrogramov. A to je dôvod, prečo sa následne cíti unavene, nervózne a prenasleduje ho chuť na sladké.

Ak pociťujete neustále chuť na sladké a prenasleduje vás unáva či prehnaná podráždenosť, skúste na isté obdobie zaradiť do jedálnička práve potraviny bohaté na túto látku. Ide o brokolicu, strukoviny, syry, celozrnné obilniny, orechy a huby. Ale pozor! Nemalo by ísť o priemyselne spracované produkty, pretože tým sa obsah chrómu v potravinách viditeľne znižuje.

Dostatok tohto stopového prvku by mal človek telu dodávať najmä v stresujúcich obdobiach, pretože práve po tejto látke telo v záťažových okamihoch siahne, čím sa jej pomer v organizme viditeľne zníži.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #únava #cukor #chróm

+ Na každom kroku na vás čakajú prekážky, je to však v poriadku.
Zabudnite na televíziu, sústreďte sa na niečo na...

+ Každý deň môže byť krásny, otázkou len je, ako sa k tomu postavíte.
Nie je všetko jednoduché, ak chcete niečo...