Menej cukru aj soli! A nad kalóriami zvíťazíte

Neponúkajte telu zbytočné kalórie! Tu sú tipy, ako ich príjem ešte o čosi znížiť.

16.05.2017 09:00
cukor Foto:
Biely cukor, z ktorého sa tak ľahko priberá...
debata (1)

Menej cukru

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie by človek nemal zjesť viac ako 25 gramov cukru za deň. To je niečo medzi piatimi až šiestimi kávovými lyžičkami. Pritom priemerná konzumácia cukru sa pohybuje niekde medzi 15 až 20 lyžičiek denne. Ak si dáte na príjem cukru pozor, denne ušetríte až 300 kalórií.

Pozor na skrytý cukor

Možno sa vám to nezdá, ale aj v pikantných a slaných produktoch či polotovaroch sa ukrýva množstvo cukru. Preto je dôležité čítať zloženie výrobkov, ktoré kupujete – polievky v sáčku, hotové šaláty, mrazená pizza či dokonca nietoré druhy chleba – aj v nich je ukrytý cukor. A to isté platí o limonádach. Ak im už nedokážete odolať, tak ich rieďte aspoň vodou v pomere 1:3.

Prečo menej soliť?

Soľ je síce bez kalórií, ale čím viac solíte, tým viac vody sa vám v tele hromadí – tým pádom sa spomaľuje metabolizmis.

Soľ nahraďte bylinkami

Ak priveľa solíte, môže to byť spôsobené aj tým, že potrebujete výraznejšiu chuť edla. Ale to môžete docieliť aj čerstvými bylinkami – navyše, niektoré majú pozitívny vplyv aj na trávenie. Do jedla pridávajte čerstvú bazalku, tymián, petržlenovú vňať… Aromatické bylinky uspokoja vaše chuťové bunky a vy budete potrebovať do jedál menej soli.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #bylinky #cukor #soľ #skrytý cukor

+ Stanovte si jasné ciele, motivácia narastie spolu s úspechom.
Vášnivá práca a trpezlivosť vás povedú k...

+ Doma môžete cvičiť tiež, otázkou je len či naozaj chcete.
Finančná nezávislosť je bližšie, ako si myslíte....