Toto sa deje s telom, ak prestane fajčiť

Stačí iba dvadsať minút od poslednej cigarety a vaše telo pocíti ako chutí zdravie.

14.05.2017 17:00
fajčenie, zlozvyk, závislosť, pracovisko Foto:
debata (6)

Je čas stopnúť cigarety

Podľa Úradu verejného zdravotníctva SR fajčí vo svete viac než miliarda ľudí, pričom do roku 2025 sa očakáva nárast počtu fajčiarov o ďalších päťsto miliónov. Štatistiky úmrtnosti na choroby súvisiace s fajčením sú alarmujúce. Každý rok zomrie na ochorenia súvisiace s cigaretami približne 3,5 milióna osôb a o necelých osem rokov sa ich počet môže zvýšiť na 10 miliónov. Ak ste sa rozhodli prestať s týmto „pôžitkom“, je čas urobiť to čím skôr.

Posledná „ciga“, viac energie

Podľa odborníkov, a potvrdzuje to aj Svetová zdravotnícka organizácia, pocítia fajčiari už po necelej polhodine to, že ich rozhodnutie “seknúť” s cigaretami bolo správne. Začnú sa cítiť lepšie, krvný tlak i pulz sa vracajú do normálu. Rovnako sa prekrvujú končatiny, odchádza pocit studených nôh a rúk. Iba 8 hodín stačí, aby klesla hladina CO (oxidu dusnatého) v krvi, ktorý má u fajčiarov na svedomí nedostatočné okysličovanie krvi. Do optimálnych hodnôt sa v tomto časovom intervale vracia aj hladina kyslíku. Približne 24 hodín po zbavaní sa tabaku sa znižuje riziko srdcového infarktu, o ďalších dvadsaťštyri hodín začínajú rásť nervové zakončenia, čím sa zlepšujú zmysly ako chuť a čuch. Odborníci tvrdia, že u odvykajúcich fajčiarov pozorujú po dvoch dňoch svižnejšiu chôdzu.

Nižšie riziko rakoviny

Výrazné zdravotné účinky po vynechaní tabaku sa objavujú po 2 týždňoch, kedy sa u väčšiny osôb zlepšuje krvný obeh, a čo je dôležité, upravujú sa funkcie pľúc až o 30 %. Ak ste bývalý fajčiar a trápi vás kašeľ, únava, dýchavičnosť, či upchaté dutiny, po 1 až 9 mesiaci od zahodenia cigarety sa týchto problémov začnete definitívne zbavovať. V pľúcach v tomto období znova rastie riasinkový epitel, ktorý znižuje riziko rôznych druhov infekcií. Samotné riziko rakoviny hrdla, pľúc a iných súviacich ochorení sa u bývalých fajčiarov vráti na úroveň nefajčiarov približne po 10 rokoch od poslednej cigarety.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #fajčenie #rakovina #závislosť #cigarety #pľúca #srdcovo-cievne ochorenia

+ Nezabúdajte na vitamíny a tekutiny, vaše telo ich práve teraz potrebuje.
Tvrdo pracujte, ale nezabúdajte na...

+ Doma môžete cvičiť tiež, otázkou je len či naozaj chcete.
Finančná nezávislosť je bližšie, ako si myslíte....