Zelená či červená? Obe farby sú top voľbou jari na tanieri

Čerstvá reďkovka, mladý hrášok, medvedí cesnak, špargľa či mrkva. Jar ponúka nášmu jedálničku príjemné a žiaduce osvieženie. Bolo by hriechom nevyužiť všetko, čo má prívlastok sezónne.

12.05.2017 17:00
žihľava Foto:
Mladé tmavozelené lístky žihľavy sú vhodné na čaj.
debata

Ošiaľ menom…

Medvedí cesnak už nejaký ten rok spôsobuje pravý ošiaľ. Jeho zbieranie nie je nijako náročné a tí lenivší si ho za pár centov kúpia na trhu, následne ho treba uskladniť v chladničke. Výborne chutí nielen ako obľúbené pesto, ale aj v polievke či čerstvo nasekaný na maslovom chlebíku.

Jeho zelené listy pomôžu pri prečistení organizmu, zároveň posilňuje imunitu, zaberie pri dýchacích ťažkostiach. Je bohatý na vitamín C, železo a horčík a obsahuje veľké množstvo chlorofylu. Okrem toho sa môže pýšiť aj alicínom, podobne ako cesnak, ktorý je známy pre svoj baktericídny účinok.

Pozor! Listy medvedieho cesnaku pripomínajú listy konvalinky. Nebezpečenstvo zámeny je väčšie pri mladých listoch kvetiny, ktorá ešte nekvitla. Ak si nie ste pri zbere istá, odtrhnutý list postláčajte medzi prstami, medvedí cesnak prezradí výrazná cesnaková aróma. Ak natrafíte na rozkvitnutý medvedí cesnak, listy už nezbierajte. Ich chuť nijako neoslní, navyše, neobsahuje ani toľko želaných vitamínov.

Sladký ako cukor

Mladý zelený hrášok a jeho božská chuť! Oceníte ju iba v tom prípade, ak na trhu vyberiete krehké a lesklé struky bez jedinej škvrnky. Konzumujte ho okamžite, prípadne uskladnite nevylúskaný v chladničke v uzatvorenej plastovej nádobe či v mikroténovom sáčku, maximálne však dva dni.

Je skvelým zdrojom draslíka, fosforu a zinku. Takisto bielkovín a vitamínov skupiny B. Vďaka vysokému obsahu vlákniny pozitívne ovplyvňuje trávenie. Ak vás z neho nafukuje, podávajte ho s mladou karotkou, ktorá tieto problémy zmierni. Ľahšie stráviteľným sa stane vtedy, ak ho pripravíte ako kašu. Hrášok je skvelou prílohou k mäsu, hodí sa k jedlám z ryže, do zeleninových polievok aj do šalátov. Do krémových polievok pridajte zázvor, postaráte sa o jedinečnú kombináciu chutí.

Pozor! Ak mladý hrášok varíte vo vode, tak iba 2 až 4 minúty. Ak pridáte trocha cukru, ešte zvýrazní svoju lahodnú chuť. Aby si varený hrášok zachoval sviežu farbu, po krátkom varení ho prudko ochlaďte.

Špargli treba prísť na chuť

Zelená, biela či fialová stonková zelenina sa odporúča pri redukčných diétach, keďže na 100 gramov obsahuje len 17 kalórií. Chuťovo najjemnejšia je biela, zelená má najvyšší podiel vitamínu C a fialová zasa horkastú príchuť. Najlepšie urobíte, ak ju pripravíte hneď v deň nákupu. Zabalená vo vlhkej utierke vydrží v chladničke asi dva dni.

Špargľa je nabitá vitamínmi a minerálmi. Nájdete v nej vitamín C, skupinu vitamínov B, A, E či kyselinu listovú. Nechýba draslík, vápnik, železo či zinok.

Pozor! Ako kúpiť čerstvú špargľu?

  • čím je tenšia, tým je jemnejšia a chutnejšia
  • ak jej koniec stlačíte medzi prstami, praskne a vytečie z neho šťava
  • hlavičky sú pevné a zatvorené, voňajú mierne sladko
Reďkovky - malé, červené bojovníčky proti... Foto: SHUTTERSTOCK
reďkovka Reďkovky - malé, červené bojovníčky proti baktériám a plesniam.

Sú to lovci

Reďkovky produkujú špeciálne oleje, ktoré v ľudskom organizme pôsobia antibakteriálne a antimykoticky – lovia baktérie aj plesne a ničia ich. Reďkovka zmiešaná s medom sa v minulosti hojne využívala pri liečbe zápalov dýchacích ciest.

Reďkovky hýria množstvom farieb – môžu byť červené, ružové, žlté, biele i tmavofialové. A ich chuť? Od klasickej štipľavej, ktorú soľ ešte zvýrazní, cez jemne pikantnú až po sladkastú. Reďkovky konzumujeme najčastejšie čerstvé, ale dajú sa aj variť, dusiť a použiť napríklad do reďkovkového leča. S nakrájanou cibuľou, jogurtom, balzamikovým octom a pažítkou sú vhodnou a osviežujúcvou prílohou ku grilovanému mäsu.

Mrkva prospieva zdraviu aj kráse. Foto: SHUTTERSTOCK
mrkva Mrkva prospieva zdraviu aj kráse.

Nie je to obyčajná mrkva

Jej účinky vám opíše aj malé dieťa. Napriek výbornej chuti a množstvu vitamínov ju však v kuchyni používame takmer výlučne do polievok, občas surovú nastrúhame do šalátu. Ale vedeli ste, že skvelo chutí aj pečená mrkva? Ak ju polejete medovou marinádou s cesnakom a zázvorom a po dopečení dochutíte jogurtovým dipom, ľahkú zeleninovú večeru máte hotovú za necelú polhodinku. Poteší aj fakt, že v 100 gramoch sa ukrýva len 41 kalórií, minimum tuku a žiaden cholesterol. Mrkva pomáha pri ochoreniach kože, na ľudský organizmus pôsobí silno antioxidačne.

Top májové bylinky z lesa a lúky

Šalvia lekárska

Zberá sa vňať, z ktorej sa po usušení oddelia listy, alebo sa zberajú listy priamo. Rastlinu spoznáte aj podľa korenistej vône, ktorá sa okolo nej šíri. Listy sa vyznačujú horkastou chuťou, čo ich predurčuje na pomoc pri ťažkostiach s trávením. Vysušené lístky sa pridávajú aj ako korenina do mastnejších jedál z mäsa, napríklad do husaciny. Hodí sa aj pri výrobe domácich paštét.

Šalvia má aj antiseptické účinky. Foto: SHUTTERSTOCK
šalvia Šalvia má aj antiseptické účinky.

Žihľava dvojdomá

V máji sa zberajú mladé lístky tmavozelenej farby na čaj. Ten prečisťuje krv, lieči zápaly močových ciest a je obľúbeným prostriedkom v boji s nečistou pleťou. Čaj zo žihľavy sa nesmie piť dlhodobo ani vo veľkých dávkach. Zvlášť opatrní musia byť ľudia s problémami srdcovej činnosti. Ak sa ju rozhodnete sušiť, tak na tmavom mieste. Listy, ktoré sčernejú, vyhoďte. Usušenú žihľavu treba spotrebovať do roka.

Materina dúška

Zbiera sa kvitnúca vňať, od mája do septembra. Ak vás trápi trávenie, čaj z nej je veľmi nápomocný. Takisto po nej siahnite pri problémoch so spánkom. Pre svoje antiseptické účinky sa používa aj pri zápaloch v dutine ústnej. Dá sa využiť aj v kuchyni, pridáva sa do tých istých jedál ako tymián – dokáže ho nahradiť. Hodí sa do pokrmov francúzskej kuchyne, zvlášť zvýrazní slanšie jedlá.

Gizka Oňová: Diéty som nikdy nedržala

Nikdy som zástancom diét nebola a poviem pravdu, ani by som diétovanie nevydržala. Keď som bola mladá, stále som mala dosť pohybu a strážiť hmotnosť som si nemusela. S pribúdajúcim vekom si však človek sám seba všíma o čosi viac. Ja na sebe pozorujem, že nepijem dostatok tekutín, a preto dávam pozor vyslovene na pitný režim. Zároveň som do svojho denného plánu zaradila zostavu cvikov, doma si každý deň ráno pätnásť minút odcvičím. Ide o kombináciu jogy a tým, že mám aj certifikát z cvičenia reiki, som si z oboch vybrala to, čo moje telo potrebuje. Cvičím v obývačke na žinenke, potom si dám dobrý bylinkový čaj a okrem toho absolvujem každý deň s manželom asi trojkilometrovú prechádzku.

Článok vyšiel v ženskej prílohe Pravdy – v magazíne MiA.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hrášok #medvedí cesnak #reďkovka #jarná zelenina #ženský magazín MiA

+ Neužívajte pravidelne lieky, pozor aby vám viac neuškodili.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, všetci tak budú...

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...