Svetový deň pohybu je práve dnes! Začnete sa hýbať?

Telesná aktivita, cvičenie a šport znižujú významným spôsobom riziko závažných chronických chorôb.

10.05.2017 14:00
Cvičenie, žena, tréning, nohy Foto:
Začnite sa hýbať, dnes to môže byť pre vás výzva.
debata

10. máj bol Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) v roku 2002 vyhlásený za Svetový deň pohybu. Ako je to s pohybom vo vašom prípade? Máte sedavé zamestnanie, neustále vás prenasledujú bolesti chrbta a zmenu vášho životného štýlu odkladáte na neurčito? Čo takto odštartovať nový život práve dnes?

"Telesná aktivita, cvičenie a šport znižuje významným spôsobom riziko závažných chronických chorôb. Medzi takéto choroby nepatrí len nadváha a cukrovka, ale aj také ochorenia, akými je srdcový infarkt alebo mozgová mŕtvica. Pre mnohých bude možno k počudovaniu, že šport chráni aj pred zhubnými nádormi. Presvedčivo je to dokázané pri rakovine prsníka a rakovine hrubého čreva,“ hovorí MUDr. Peter Minárik.

Zdravotné benefity sú jedna vec, ale šport prináša aj iné pocity – ide najmä o radosť. Navyše, ak cvičíte s niekým v skupine či v tandeme, vytvárate si nové sociálne kontakty. Pookreje nielen telo, aj aj duša. A následne sa na pohybové aktivity tešíte ešte o čosi viac. Možno vás presvedčí práve začínajúce letné obdobie, kedy vonku pofukuje príjemný vánok a športovať sa dá aj podvečer.

Navyše, telo sa vám odvďačí za každý pohyb. Je predsa prirodzenejšie, ak vyvážite príjem a výdaj energie, než sa pustíte do nezmyselnej drastickej diéty. Začnite postupne, auto vymeňte za prechádzku či bicykel, výťah za schody. Následne sa nastavte na šport či pohybovú kativitu, ktorá by vás bavila dlhodobo.

"Nie zákazy a odriekanie, ale rozumné a vyvážené stravovanie, spolu s aktívnym životným štýlom vo forme pravidelného cvičenia, pohybu a športu, sú zárukou uchovania lepšieho súčasného i budúceho zdravia,“ MUDr. Peter Minárik, ktorého tipy ako zaradiť pohyb do vášho života a najmä ako ho zladiť s pitným režimom či jedálničkom nájdete na stránke vsetkosmierou.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #aktivita #WHO

+ Začnite sa viac hýbať, vášmu telu pohyb môže len prospieť.
Neprechádzajte si internetové obchody, zbytočne vás...

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...