Recept na šťastie? Vieme, čomu sa vyhýbať a aké vlastnosti musíte mať!

Nepátrajte ďalej, vedci už našli ingrediencie šťastia. Kým výskum Harvardovej univerzity zdôrazňuje, ako sú pre šťastie človeka dôležité spoločenské vzťahy, posledné štúdie University College v Londýne vyrátali päť vlastností, ktoré sú pre šťastie nevyhnutné, píše francúzsky denník Le Figaro.

08.05.2017 08:00
leto, žena, šťastie, úsmev Foto:
Cítiť sa šťastná? Mali by ste mať niektoré z uvedených vlastnosti...
debata (2)

Britskí vedci analyzovali údaje z prieskumu začatého v roku 2002, ktorý zahŕňal viac ako 8000 osôb – dnes majú medzi 50 až 60 rokmi. Podľa vedcov je ideálnym koktailom šťastia a úspechu zmes odhodlanosti, zmyslu pre spravodlivosť, optimizmu, citovej stability a svedomitosti.

Osoby, ktoré majú aspoň štyri z týchto vlastností, sú bohatšie, sú menej náchylné k depresiám, sú zdravšie a majú širší okruh priateľov a známych. Tí, ktorí majú také vlastnosti, majú tiež nižší cholesterol a menšie riziko srdcového ochorenia.

Naopak tí, ktorí majú menej ako dve z týchto vlastností, sa cíti byť viac osamelí, deprimovaní a vykazujú viac symptómov chronických chorôb. Svoj zdravotný stav charakterizovalo 36,7 percenta z nich ako „nedobrý“ alebo „zlý“, zatiaľ čo u tých, ktorí majú štyri z vyššie uvedených vlastností, tento podiel činí len šesť percent.

Ak ešte nemáte potrebných päť vlastností kľúčových pre šťastie, neznepokojujte sa, podľa vedcov ich môžete v priebehu času získať. „Naše výsledky ukazujú, že rozvíjanie týchto vlastností v dospelom veku môže prispieť k neskoršiemu zlepšeniu zdravotného stavu a pohody,“ zdôrazňuje profesorka Jane Wardleová, ktorá je spoluautorkou štúdie.

Cesta za šťastím sa začína odstránením nešťastia

Neviete, ako dosiahnuť pocit šťastia? Začnite zo života odstraňovať zvyky, ktoré vás robia nešťastnými. Šťastie neleží často tam, kde by sme to čakali. Naopak nešťastie je predvídateľnejšie a skrýva sa vždy na rovnakom mieste. Preto vedci z celého sveta identifikovali správanie a zvyky, ktoré nášmu pocitu pohody škodia.

Ste závislí na vašom mobilnom telefóne a sociálnych sieťach? Skoncujte s tým. Štúdia Michiganskej univerzity z roku 2013 osvetľuje vzťah medzi časom stráveným na sociálnych sieťach a pocitmi nespokojnosti, osamelosti a izolácie.

Zarábate príliš veľa peňazí? Áno, čítate správne. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) sa opýtala 89 037 osôb z 18 krajín a dospela k záveru, že depresia stíha viac bohaté krajiny ako chudobné. Ako vysvetlíme tieto prekvapivé výsledky? Túžba po bohatstve a vlastníctvo sú spojené s potrebou zamaskovať vnútornú nespokojnosť. Čím viac má človek peňazí, tým viac sa snaží zaplniť vnútornú prázdnotu, ale to nikdy naozaj nedosiahne.

Pociťujete, že sa s vami v zamestnaní zaobchádza nespravodlivo? Depresia nevyvoláva pracovné zaťaženie, ale pocit, že sa k vám nadriadený chová nespravodlivo, vysvetľuje sa v jednej dánskej štúdii. Ak ste vystavení nespravodlivosti, zvyšuje sa u vás hladina stresového hormónu.

Náš život je sprevádzaný mnohými voľbami. Ak u vysokoškolsky vzdelaných ľudí je možnosť voľby nevyhnutná k pocitu pohody a slobody, v každodennom živote môže uvrhnúť osoby do stavu úzkosti, depresie a dokonca ich paralyzovať, uvádzajú vedci zo Stanfordovej univerzity.

Vedci z Harvardovej univerzity realizovali najväčší výskum o šťastí a dospeli k záveru, že najdôležitejšie sú vzťahy s ľuďmi, ktorých máme radi. Tiež keď sa sústredíme na to, čo robíme teraz, a neorientujeme sa príliš na minulosť alebo budúcnosť, môžeme sa cítiť šťastnejší. Početné štúdie tiež ukazujú, že príčinou depresií je strava bohatá na tuky.

A čím viac uvažujete o tom, či ste sa správne rozhodli, tým ste podľa Floridskej štátnej univerzity nešťastnejší. Nikdy totiž nebudete mať príležitosť zistiť, ktoré z vašich rozhodnutie by bolo správne.

2 debata chyba

+ Tréning s priateľmi prinesie zábavu a zlepší výkonnosť.
Nebojte sa požiadať o zvýšenie platu, zaslúžite si to....

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...