Gynekológovia varujú. Ste lenivá knedľa? Koledujete si!

Ste lenivá knedľa? Riskujete! Nedostatok pohybu je hlavnou príčinou väčšiny chorôb. Gynekológovia preto bijú na poplach a vyzývajú ženy, aby sa viac namáhali.

09.05.2017 11:00
cyklistika, bicykel, bicyklovanie, šport,... Foto:
Venujte sa športu, ktorý vás baví. Netreba veľké výkony, stačí málo, ale pravidelne.
debata

Šport je zdravý. „Poháňa“ kardiovaskulárny systém, zlepšuje vytrvalosť a posilňuje svaly. A to nie je všetko, má ešte oveľa viac pozitívnych benefitov. Podporuje zdravie a je účinným preventívnym prostriedkom proti obezite, ochoreniu kostí a dokonca aj rakovine. To sú dôvody, prečo je lekárska asociácia jednoznačne proti nedostatku pohybu.

Ste lenivá? Chyba!

Keď sa fyzicky zamestnáme, urobíme dobre pre telo aj myseľ. Podľa odborníkov totiž nie sme na telesnú pasivitu stavaní a bez pohybu budeme chorí. Reč je o ochoreniach srdcovo-cievneho systému, rakovine a cukrovke. Pripájajú sa závažné choroby chrbtice a obezita. Posledné menované vznikajú z kombinácie nedostatku pohybu a nezdravej stravy.

Hýbať sa máme od detstva

Na šport nikdy nie je neskoro. V každom prípade však ani príliš skoro, stačí len neprekročiť primeranú záťaž. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie WHO dve tretiny mladých a každý tretí dospelý má čo doháňať, čo sa týka pohybu a telesnej námahy. Zaznamenala v starobe asi milión úmrtí v dôsledku nedostatku pohybu a sedavého spôsobu života. K tejto téme sú zaujímavé aj informácie z Austrálie. Tamojšia štúdia ukázala, že tzv. „domasedky“ po tridsiatke majú zvýšené riziko srdcového infarktu, ktoré sa ešte zvyšuje, ak majú nadváhu, vysoký krvný tlak a fajčia.

Stačí 30–45 minút

A teraz k tým lepším správam. Podľa expertov netreba veľké výkony, stačí sa denne hýbať 30 až 45 minút, aby sme sa vyhli ochoreniam, o ktorých sme písali vyššie. Do tohto pohybu sa započítava aj práca v záhrade, upratovanie, plávanie, ale aj intenzívne prechádzky či golf. Sú odborníci, ktorí sa prikláňajú k vyššiemu číslu, 45 minút, pretože až po tomto čase sa začne odbúravať tuk z tela. Navyše – čím menej kilogramov, tým krajšia postava. Lákavé, však?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #obezita #šport #fyzická aktivita #svaly #myseľ

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...

+ Zobudíte sa skôr a začnete robiť veci, ktoré vás budú posúvať ďalej.
Nezabúdajte na dôležité veci, ktoré máte...