Ste v strese, žijete v jednom kole? Skúste čistiť zemiaky, znie rada

V rámci svojho nového konceptu Our House ponúka supermarket Selfridges v Londýne pre stresovaných zákazníkov prácu v dielňach. Predovšetkým ide o škrabanie zemiakov alebo drvenie korenia, píše francúzsky týždenník L'Express.

27.04.2017 07:00
zemiaky, úroda Foto:
Čistenie zemiakov môže pôsobiť protistresujúco.
debata

Je koniec s neobľúbenou činnosťou, škrabanie zemiakov má prinášať pokoj. Selfridges chce, aby sa zákazníci cítili v jeho veľkom londýnskom obchode ako v bavlnke. A aby zabudli na okolitý svet a zbavili sa stresu.

Ak sa niekto chce zapísať do programu dielne, kde sa škrabú zemiaky, môže to vyvolávať úsmev. Ale dielne, kde sa pracuje v skupine, v podzemí a v prítmí, hlásia stále plno. Projekt realizovaný v spolupráci so spoločnosťou The New Craftsmen, chce ľuďom dopriať „interaktívnu“ skúsenosť a možnosť sebavyjadrenia.

Pre mnohých účastníkov prináša táto dielňa skutočne filozofickú skúsenosť. „Stratil som úplne pojem času. Zabral som sa do práce a úplne som zabudol pozerať sa na e-maily, pretože som na to nemal čas,“ hovorí dvadsaťšesťročný Andy. Pre iných to je objav. „Nikdy v živote som nečistil zemiaky. Je to meditatívna skúsenosť,“ zdôrazňuje Antonio.

Zákazníci majú k dispozícii tri druhy zemiakov: britskú odrodu maris piper, nové zemiaky a takzvané rožteky. Na škrabanie majú ako pomôcky štandardnú škrabku a nôž. Na všetko dohliadajú dve osoby.

„Neočakávame, že sa škrabanie zemiakov stane pre ľudí koníčkom. Naším cieľom je zdôrazniť hodnotu týchto každodenných a všedných činností, ktorým sa nevenuje pozornosť. Chceme im vrátiť určitý význam,“ hovorí kreatívna riaditeľka Selfridges Linda Hewson.

„Ide o prostú radosť z užitočnej činnosti, ide o to uvedomiť si, ako je táto činnosť dôležitá, zastaviť sa v dennom kolobehu a dopriať si čas na to, aby sme si aj takúto prácu vedeli vážiť,“ dodáva.

V ďalších dielňach sa ľudia učia pripravovať čaj bez sáčkov, drviť korenie, viazať kytice z aromatických byliniek či pripravovať chlebové cesto. Škrabanie zemiakov je zadarmo, ale niektoré ďalšie aktivity môžu stáť až 15 libier.

debata chyba
Viac na túto tému: #čistenie #rýchlosť #stres #zemiaky #zhon #Selfridges

+ Jedzte, čo vám prospieva, naopak vyraďte nezdravé cukry a tuky. Snažte sa robiť všetko tak ako najlepšie viete,...

+ Jedzte to po čom sa cítite vo vlastnom tele dobre.
Nebojte sa toho, že by ste niečo pokazili, ak tak urobíte aj...