Alkohol v krvi si dáva načas. Na čo si dať pozor vo sviatočné dni?

Obdobie veľkonočných sviatkov nie je len o šibačke a maľovaných vajíčkach, odráža sa aj v jedle či pití. Často alkoholu.

17.04.2017 08:00
pivo, oslava, krčma, alkohol Foto:
Pozor na divoké večierky, sadať za volant aj na druhý deň ráno po nich môže byť nebezpečné.
debata

Hoci niekto by mohol tvrdiť, že s popíjaním alkoholických nápojov sa počas uplynulých dní stretli najmä muži, nie je to tak celkom pravda. Pohár vínka, možno štamperlík domácej či whisky si dopraje aj nejedna dáma. A hlavybôľu sa nevyhne ani jedno pohlavie, ak to s popíjaním preženie.

Hoci všemožné internetové portály sa predbiehajú v poradenstve, ako zvládnuť opicu, alebo si urýchliť odbúravanie alkoholu v krvi, pravdou je, že pomoc v tomto smere veľmi nefunguje. Telo totiž pracuje s genetickou výbavou, ktorú dostalo a tiež s danými vlastnými atribútmi. Potvrdil to aj nedávny test, ktorý sa uskutočnil v Česku v spolupráci s toxikologickým oddelením Všeobecnej fakultnej nemocnice v Prahe.

Každý človek odbúrava alkohol v krvi inak a rozdielne dlho. Rozdiely môžu byť až niekoľko hodín. Kým sto kíl vážiaci štyridsiatnik odbúral alkohol približne za dve hodiny, mladá žena s hmotnosťou 67 kíl musela po vypití rovnakého množstva alkoholu čakať do úplného vytriezvenia až desať hodín.

„Na každého pôsobí alkohol inak. Nejde len o to, koľko vážime alebo či sme muž alebo žena, ale každý produkuje iné množstvo enzýmu, ktorý má v našom tele spracovanie alkoholu na starosti. Záleží tiež na momentálnom zdravotnom stave, psychickom rozpoložení, strave, a ďalších aspektoch,“ vysvetlil primár toxikologického oddelenia VFN Radomír Čabala.

Odbúravanie alkoholu podľa Cabalu neurýchli žiadny prostriedok, nepomôže ani káva, vývar či ďalšie „zaručené recepty“. „Silný vývar alebo väčšie množstvo tekutín či minerálne prostriedky nám pomôžu doplniť ióny, minerály a tekutiny, ktoré telo spotrebuje pri spracovávaní alkoholu, ale nijako to nezníži jeho hladinu,“ vysvetlil.

Po väčšom množstve vypitého alkoholu na človeka pôsobí aj únava, a to aj po vyspatí. Za volant by ste mali sadať len v takom stave a rozpoložení, aby ste boli schopní včas a správne vyhodnotiť prevádzku a adekvátne reagovať. Takého niečoho po večierku, prehýrenej noci, alebo návšteve, ktorá sa zdržala (aj s popíjaním) do neskorých nočných hodín nebývame.

Veľkonočný pondelok je špeciálne ošemetným dátumom – popíja sa aj počas dňa a mnohí vodiči si myslia, že to „ešte zvládnu“. Omyl! Dbajte na zdravie svoje a zdravie a bezpečnosť iných. A čo sa týka dám, určite sa v takomto prípade nechajte len voziť. Keď už vás muži oblejú, nech sa za to aspoň revanšujú. Samozrejme, za podmienok, že aj oni pili len vodu (či nealko)!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #pitie #jedlo #vozidlo #Veľká noc #odbúravanie

+ Budete sa cítiť výborne, najlepšie na prechádzke so svojím psíkom.
Nestrácajte nádej, pokračujte ďalej v sne o...

+ Nový športový režim prinesie posilnenie tela aj ducha.
Ak niečo pokazíte, aj si zato zaplatíte, myslite však do...