Tabletky na opálenie? Veľké riziko rakoviny

Ak si chcete dopriať bronzovú farbu pokožky a siahate pri tom po výživových doplnkoch obsahujúcich betakarotén, zbystrite pozornosť. Odborník tvrdí, že si nimi môžete len ublížiť.

17.04.2017 11:00
mrkva, mrkvová šťava, antioxidant, karotén Foto:
Príjem betakaroténu v strave postačí.
debata

Zradný provitamín

Krémy, oleje ale aj tabletky obsahujúce betakarotén sa stali za ostatné roky doslova trendom v opaľovaní. Je nesporné, že práve vďaka tomuto provitamínu pokožka v spojení so slnečnými lúčmi dostáva krásny zlatistý nádych za relatívne krátku dobu. Betakarotén je provitamín A, v ľudskom organizme sa mení práve na tento vitamín, ktorý je veľmi dôležitý nielen pre kvalitu pokožky, ale aj zdravý zrak. Patrí do skupiny fytochemikálií s názvom karotenoidy. V prírodnej forme dokáže zázraky, chráni pred viacerými druhmi rakoviny. Nachádza sa vo veľkom množstve v mrkve, farebných paprikách, mangu, marhuliach a broskyniach. Konzumácia potravín obsahujúcich betakarotén vo väčšom množstve nespôsobí telu žiadne problémy, tie môžu nastať, ak sa do tela dodáva umelo, formou výživových doplnkov.

Keď zdravie škodí

Vedci zistili, že provitamín A v syntetickej podobe obsahuje takzvanú trans formu, ktorý sa správa v organizmu inak, ako je tomu v jeho prírodnom náprotivku. Betakarotén z prírodných zdrojov je veľmi silný antioxidant, to znamená, že zachytáva voľné radikály, ktoré sú príčinou vážnych ochorení často ústiacich do vzniku rakoviny. Podľa popredného slovenského odborníka na výživu MUDr. Igora Bukovského, PhD. sa umelá forma betakaroténu môže prejaviť ako prooxidant, ktorý môže podporiť tvorbu voľných radikálov. Podobne je tomu, ako uvádza, aj v prípade vysokých dávok vitamínu C v kombinácii s konzumáciou živočíšneho železa v stresových podmienkach, napríklad počas ochorenia.

Strava postačí

Niet pochýb a potvrdzujú to aj vedecké výskumy, že konzumácia betakarotónu a iných karotenoidov má významný vplyv v boji proti rakovine pľúc, prostaty, proti kardiovaskulárnym ochoreniam a na podporu imunity. Igor Bukovský z Ambulancie klinickej výživy na svojej web stránke www.akv.sk však jednoznačne tvrdí, že “užívanie syntetických koncentrátov týchto látok (najmä betakaroténu) sa javí skôr ako rizikové. Už niekoľko rokov sa napríklad vie, že ak fajčiar užíva syntetický betakarotén, jeho riziko rakoviny pľúc je ešte väčšie, ako keď by betakarotén neužíval.” Omnoho horšie je to s touto látkou v umelej forme v prevencii rakoviny prostaty u mužov. “Muži, ktorí užívajú syntetický betakarotén, nielenže nie sú chránení pred rakovinou prostaty, majú dokonca väčšie riziko, že ak ich rakovina prostaty postihne, bude agresívnejšia, ako keby betakarotén v tabletkách neužívali,” uzatvára MUDr. Bukovský.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #antioxidanty #opaľovanie #výživové doplnky #betakarotén

+ Venujte čas svojim koníčkom, zvýši to vašu životnú spokojnosť.
Úspory získajú na hodnote, ak ich múdro...

+ Hydratácia a zdravé stravovanie zvýšia vašu energiu a pohodu.
Investujte do seba, dlhodobé výnosy prekonajú...