Zdravotné prínosy čistenia jazyka vás ohromia!

Väčšina z nás považuje pravidelné čistenie zubov za základný hygienický návyk. Ak však z čistenia vynecháte jazyk, aj tá najlepšia zubná pasta bude nanič.

16.04.2017 14:00
ústa, zuby, pery, hryz Foto:
Kvôli sviežemu dychu nemusíte žuť žuvačku.
debata (1)

Kontaminované ústa

V našej ústnej dutine žije viac ako 700 rôznych baktérií, teda absolútne nejde o sterilné prostredie. Niektoré sú prospešné, iné nie. Jedno majú ale spoločné. Dokážu poriadne znepríjemniť dych a v mnohých prípadoch aj nahlodať sklovinu. Časť z nich zmyjeme zo zubov kefkou a pastou, ale málokto vie, že ich základnou živnou pôdou je jemná výstelka jazyka. Preto vyžaduje precízne čistenie.

Lepší dych

Nemusíte žuť žuvačku, kvôli sviežemu dychu, ak si škrabkou na jazyk prečistíte aj vzdialenejšie miesta od jeho špičky. Práve v zadných paritách je najviac baktérií. Dentista Steve Cook radí vyčistiť jazyk špeciálnou špachtličkou, alebo aspoň kefkou dvakrát denne. Uvidíte zlepšenie dychu, aj menšiu kazivosti zubov

Zdravšie telo

Baktérie pracujú celú noc a o tom svedčí aj nepríjemná pachuť po zobudení. Prehltnutím slín a nevyčistením jazyka však užijete ako prvé jedlo dňa práve toxický odpad. Pre telo je zdravšie zotrieť ho z jazyka a poriadne vypláchnuť ústa. Až potom zjesť raňajky, alebo vypiť nápoj. Po pár dňoch pravidelnej očisty si všimnete, že rána budú krajšie, vitálnejšie a sviežejšie. Nebudete totiž hneď po zobudení užívať jedy. Čistením jazyka znížite aj výskyt zápalov ďasien a vzniku bolestivých áft.

Zlepšíte chute

Ak budú vaše chuťové bunky na jazyku zanesené povlakom, ani jedlo si nevychutnáte naplno. Najmä tie jemné a subtílne chute. Ak už si dáte pokrm v dobrej reštaurácii, bola by škoda si ho vychutnávať so znečisteným jazykom.

Zmena farby

Čaje, víno, káva, rôzne druhy ovocia, to všetko na našom jazyku, ale aj zuboch zanecháva prirodzené stopy. Sklovinu si na rozdiel od jazyka pravidelne čistíme a nezáujem o tento sval môže vyústiť aj do zmeny jeho sfarbenia. Steve Cook preto radí čistenie dvakrát denne, aby sme aj z jazyka dostali zvyšky potravy, nápojov a farbív.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #baktérie #ústna hygiena #svieži dych #čistenie jazyka

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....