Trik, ktorý vám pomôže zbaviť sa závislosti od junk food!

Junk food je označenie pre nezdravé a nekvalitné potraviny. Väčšinou sú mastné, presladené, alebo kombinácia oboch. Spája ich to, že sú nezdravé. Aj vy ste sa od nich stali závislou?

18.04.2017 11:00
Po nákupnom ošiali vás to ťahá do fast-foodu? Foto: ,
Aj tieto potraviny sa označujú ako junk food.
debata

Vitajte v klube!

Trháte krabicu keksov počas toho, ako sa nervózna snažíte v kancelárii úradovať a vybaviť niečo nevyhnutné? V takomto ošiali neváhate siahnuť ani po voňavej šiške s lekvárom, čokoládovej tyčinke, bohato obloženom burgri či čipsoch? Vitajte v klube závislých.

Po nedostatku spánku

Skúste si všímať, kedy sa vám takéto veci dejú. Nie je to predovšetkým po dlhej a nepokojnej noci? Dôležité je, že to bude niečo teplé a mastné – toto je popis potreby, ktorú naliehavo pýtame po nedostatku spánku. Podľa Science News, vedci z Feinberg School of Medicine v Chicagu prišli na súvislosť medzi nedostatkom spánku a vysoko kalorickou spotrebou potravín. Pre svoje pozorovanie rozdelili účastníkov do dvoch „spánkových“ skupín. Jedna skupina spala dva mesiace osem hodín, druhá len štyri.

Chutné a lákavé

Na druhý deň ráno vedci testovali reakciu na pachy extrémne kalorických potravín. Ako chutné a lákavé považovali práve vôňu vysokokalorických čipsov, osích hniezd, šišiek či burgrov. Pri tomto teste sa odhalilo, že dobrovoľníci štúdie, ktorí trpeli nedostatkom spánku, preukázali extrémne zvýšenú aktivitu mozgu, keď zacítili pach vysoko kalorických potravín.

Radšej spať ako maškrtiť

Výsledok skúmania pre vás znamená asi toľkoto: Keď vás prepadne chuť na nezdravý „junk food“, dajte prednosť posteli. Dobre sa vyspať je totiž tou najlepšou prevenciou, ako sa tejto závislosti zbaviť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kalórie #vôňa #závislosť #nervozita #nedostatok spánku #burger #junk food

+ Zdravé stravovanie je tak dôležité ako pravidelný tréning.
Spríjemniť deň si môžete aj bez veľkého míňania...

+ Deň stvorený na očistu vášho tela, zvýšte príjem tekutín a nejedzte.
Efektívne manažovanie času vám ušetrí stres...