Najlepšie lieky na pamäť nájdete v kuchyni! Poznáte ich?

Zabúdanie, vynechávanie pamäti a neschopnosť učiť sa nové veci je nočnou morou každého z nás. Občas už krátko po škole máme pocit, akoby mozgové kapacity strácali výkon.

05.04.2017 07:00
cvikla, červená repa, detox Foto:
Konzumácia cvikle zabraňuje takzvaným intelektuálnym blokom.
debata

Hoci aj v lekárni vám poradia pár výživových doplnkov, ten hlavný zápas o mozgové závity sa musí odohrať v kuchyni.

Myslite na to, čo jete

Mozog, pamäť a všetky kognitívne schopnosti nie sú nezávislou sekciou nášho organizmu. Tak ako svaly, či ostatné orgány potrebujú výživu. Tú správnu pochopiteľne, aby nekorodovali a nevypovedali poslušnosť predčasne. Výživové doplnky môžu pomôcť v krízových situáciách, ale bystrý mozog a dobrá pamäť si žiadajú celoživotný príjem dobrých živín. Nezabudnite na to pri varení a stolovaní.

Lepšie pamäťové stopy

Niečo sa naučiť znamená vytvoriť si v mozgu nové prepojenia. To je niekedy dosť ťažké, najmä ak mozog nemá dosť materiálu na ich výstavbu. Dôležitou je molekula acetylcholín, považovaná za jeden z najdôležitejších transmiterov. Aby ste ho mali aj do zásoby, tak sa odporúča konzumácia vajíčok, ale ešte zdravšou formou je konzumácia kapusty a karfiolu. Raz za týždeň karfiol na tanieri spraví divy s vašimi pamäťovými schopnosťami.

Premastite si závity

Najlepšie omega-3 mastnými kyselinami, ktoré výrazne zrýchľujú prenos informácií v mozgu a ich zápis. Kvalitné omega-3 mastné kyseliny, z ktorých to naozaj páli, nájdete v rybách, ale aj v rybacom oleji, vo vlašských orechoch a ľanových semienkach. Tie je dobré konzumovať čerstvo rozdrvené. Vtedy z nich dostanete maximum výživy. Ideálne je pridať ich napríklad do smoothie, kde ich čepeľ rozseká a vy podporíte myslenie.

Čarovná cvikla

Potravina číslo jedna, ak chcete telo zbaviť škodlivín a doslova vyčistiť pamäťové zariadenie. Pretože táto plodina veľmi efektívne napomáha okysličovaniu mozgu. Bez dostatku kyslíka sa cítime ospalí a myslenie takmer „bolí“. Konzumácia cvikle zabraňuje aj takzvaným intelektuálnym blokom, keď ste jednoducho ako omámení. Dokonca podľa vedcov z Wale Forest môže pravidelná konzumácia cvikle znížiť aj riziko vzniku demencie.

Hlavne strukoviny

Môžete si navariť strukovinovú polievku, prívarok, alebo spraviť malý experiment. Použite strukoviny ako prílohu. V prvom rade to oceníte na lepšej postave a v druhom na efektívnejšom myslení. Strukoviny majú vysoký obsah kyseliny listovej, vďaka ktorej náš mozog dokáže analyzovať, spracovať, vyhodnocovať aj zapisovať údaje omnoho rýchlejšie. S dostatkom strukovín v strave mozog pretaktujete o úroveň vyššie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #omega-3 mastné kyseliny #pamäť #zabúdanie #cvikla #strukoviny

+ Zdravé stravovanie je tak dôležité ako pravidelný tréning.
Spríjemniť deň si môžete aj bez veľkého míňania...

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...