Šesť potravín, o ktorých si len myslíte, že sú zlé!

Obmedziť vajíčka, tuk, vyhýbať sa lepku. Naše stravovanie sa v ostatnom čase zmenilo na odriekanie, zdá sa, že všetko je stále škodlivejšie.

04.04.2017 11:00
zemiaky Foto:
Zemiaky sú v zozname "správne sacharidy". Ešte zdravšie sú so šupkou.
debata

Poďme teda na to. Aký máte pocit, keď si do pohára nalejete mlieko? To je čisté zlo, tvrdia (aj) niektorí výživoví odborníci. A čo salám? Spôsobuje agresívne správanie a môže spôsobiť rakovinu… A v takomto duchu by sme mohli pokračovať. Predovšetkým na tému chudnutie sa objavujú stále nové a nové protichodné štúdie, ktoré venujú pozornosť tomu, čo jesť a s čím navždy skoncovať. Je na čase dať zbohom niektorým nutričným mýtom. Tieto potraviny nie sú také škodlivé! Zlá je len ich povesť.

Glutén

Čím ďalej, tým viac ľudí sa stravuje bezlepkovo. Proteínová zmes sa nachádza v mnohých obilninách, intolerancia môže viesť k chronickému zápalu črevnej sliznice. Pripomeňme, že len jedno percento obyvateľstva trpí celiakiou, čo znamená, že len títo ľudia majú po konzumácii gluténu žalúdočné ťažkosti. Ostatní ho konzumovať môžu, dokonca aj počas diéty.

Vajíčka

Že vajcia obsahujú veľa cholesterolu a príliš veľa cholesterolu vedie k ateroskleróze, z čoho logicky vyplýva, že konzumáciu vajec musíme obmedziť, je mýtus. V skutočnosti je obsah cholesterolu vo vajciach vysoký (asi 185 mg na vajce). Neprejde však v pomere 1:1 do našich žíl a krvi. Takže môžeme sa uvoľniť a naďalej klásť vajíčka na avokádový toast, kedy len chceme.

Kofeín

Vraj ničí zdravie? Kto to povedal! Povolená dávka kofeínu dospelého človeka je denne do 400 mg, pričom štandardná šálka obsahuje asi 90 až 120 mg kávy. Keď teda počas dňa pristúpite ku kávovému automatu štyrikrát, nič sa nestane.

Tuky

Mýtus znie: Z potravín, s vysokým obsahom tuku alebo olivového oleja, sa priberá. Čo na tom nesedí? Aj keby sme intuitívne uverili tomu, že je to pravda, vedci to stihli vyvrátiť. Rozhodujúce je, aký tuk. Pretože avokádový a olivový olej obsahujú (podobne ako tučné ryby losos a sleď), len zdravé omega-3-mastné kyseliny. A aj rastlinné tuky ako je olivový či kokosový olej nášmu telu viac pomôžu, ako ublížia.

Syr

Vraj spôsobuje závislosť. Štúdia, ktorá vychádza z tohto tvrdenia, je nesprávne interpretovaná. Vedci z univerzity v Michigane požiadali účastníkov, aby vymenovali potraviny, ktoré by z jedálnička nedokázali vyškrtnúť, resp. neodolali by im. Syr sa umiestnil niekde v strede. Keďže sa ale pizza, jedlo, ktoré je tradične obložené syrom, umiestnilo na najvyšších priečkach, média špekuľovali o tom, že syr spôsobuje závislosť. Žiaden výskum to ale nepotvrdil.

Sacharidy

Ryža, chlieb, obilniny a zemiaky. Priberá sa z nich, treba ich obmedziť, alebo rovno vylúčiť. V skutočnosti to nie je zlá myšlienka, keď vezmeme do úvahy biely chlieb, biele cestoviny a bielu ryžu. Avšak nie všetky sacharidy spôsobujú obezitu. Napríklad také zemiaky. Obsahujú extrémne veľa draslíka a vitamín C. Ak ich konzumujete so šupkou, dostanete do tela navyše asi 4 gramy balastných látok. Zemiaky sa teda vnímajú ako veľmi hodnotné sacharidy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #závislosť #sacharidy #kofeín #cholesterol #celiakia #tuky #glutén

+ Začnete s pestovaním vlastných plodín a určite vám budú chutiť viac.
Nebuďte príliš nervózny, všetko zvládnete...

+ Dajte prednosť varenej strave, na rýchle občerstvenie zabudnite.
Nemusíte byť dobrý vo všetkom, každý je dobrý v...