Zvažujete detoxikáciu? Toto sú dôvody, prečo sa oplatí

Naše telo je poriadne skúšané. Dopujeme ho nezdravou stravou, obťažujeme neustálym stresom, vyvarujeme ho environmentálnym toxínom, trpí trávenie aj detoxikačné orgány.

25.03.2017 08:00
bylinkový čaj, detoxikácia Foto:
Bylinkového nesladeného čaju a vody môžete vypiť, koľko vám hrdlo ráči.
debata (3)

Je čas na očistu! Kto sa správne vyčistí, posilní pečeň, schudne a bude sa znova cítiť fit. Toto je sedem pádnych dôvodov, prečo sa detoxikácia oplatí.

Zbaviť sa škodlivých látok

Neustále sme v kontakte so škodlivými látkami. Smog, výfukové plyny, pesticídy či čistiace prostriedky, ale aj zvyšky liečiv, starých plômb, cukru, alkoholu a potravinárskych prídavných látok. To všetko preťažuje náš systém a vedie to k tomu, že je stále prepracovaný. Detoxikačná kúra uvoľní telo týchto zvyškov rýchlo a efektívne.

Regenerácia pečene

Zodpovedným orgánom za detoxikáciu je pečeň. Je ako pračka pre našu krv, reguluje spaľovanie tukov a pracuje na vysoké obrátky. Príznakmi toho, že je preťažená, sú bledá pleť, tmavé kruhy pod očami, žltkasté oči, podráždená koža v oblasti nosa, líc a brady, bolesti hlavy, nadmerné potenie alebo trvalé podráždenie. Dobrá správa: Ak je pečeň poškodená, môže sa úplne regenerovať. Práve to sa pri detoxe deje. Podporiť ho možno aj horkými látkami – nachádzajú sa v čakanke, artičokoch, púpave, sedmokráske či pestrci mariánskom (oba ako čaj).

Vylepšiť hormonálnu nerovnováhu

Naše stravovacie návyky sú, podobne, ako náš celý život, ovládané hormónmi. Okrem iného nám signalizujú, kedy potrebujeme energiu vo forme potravy a kedy sme sýti. Prostredníctvom toxínov životného prostredia, ktoré sa v tele ukladajú, neustálej hojnosti a zvyku jesť aj keď necítime hlad, sa tento systém ľahko vymkne z rovnováhy. Detoxikácia a zdravá, prirodzená strava, pomôžu pri tom, aby sa funkcie endokrinného systému znova obnovili. Neustály stres alebo hnev sa starajú o to, že sa v našom tele uvoľňuje príliš veľa kortizolu a tým sa spomaľuje vylučovanie toxínov. Dbajte preto pri detoxikácii na relaxáciu, doprajte si dostatok spánku a atmosféru bez stresu. Pomôže aj jemný pohyb, chôdza či joga.

Zbaviť sa závislosti od cukru

Kúsok čokolády za odmenu sem, koláč, keď sa potrebujeme uvoľniť tam, hroznový cukor, keď rýchlo potrebujeme energiu – pre mnohých z nás sa stala závislosť od sladkostí akousi medicínou, prvou pomocou. Biely, rafinovaný cukor je pre naše telo čistý jed. V mozgu stimuluje dopamín a opioidne receptory, ktoré reagujú rovnako ako kokaín. Síce platí, že naše telo potrebuje glukózu, teda cukor, ako zdroj energie, nemusí však pochádzať z priemyselného cukru. Oveľa lepšie sú sacharidy s dlhým reťazcom, patria sem celozrnné produkty alebo zelenina. Ak sa sladkostí nemienite vzdať, potom radšej siahnite po čerstvom alebo sušenom ovocí. Síce obsahuje fruktózu, ale dodáva tiež ingrediencie, ktoré telo potrebuje.

Zbaviť sa nadbytočných kíl

Neustále preťaženie, diéty a toxické látky v strave spomaľujú metabolizmus, telo horšie spracúva potravu. Keď vyčistíme telo, zrýchlime látkovú výmenu. Podporíme ju aj tým, ak budeme správne raňajkovať, dostatočne veľa spať, veľa piť, dve hodiny pred spánkom už nič nejesť, dbať na stravu plnú vlákniny a používať korenie – vhodné je čierne korenie, čili, kajenské korenie či zázvor.

Dostať sa do formy

Cítite únavu, ktorá pripomína chorobu, nemáte chuť na šport? Ak sa zbavíte vnútorných znečisťujúcich látok, zaistíte obrovskú energetickú podporu a automaticky budete mať chuť na pohyb. Detoxikačný proces môžete, naopak, vedome miernym pohybom podporiť. Fyzická námaha by bola teraz kontraproduktívna. Snažte sa však vniesť si do bežného života toľko aktivity, koľko je len možné. Ideálne sú prechádzky, joga a pilates, plávanie či jazda na bicykli. Môžete sa aj spotiť, ale pozor na preťaženie.

Zmierniť celulitídu

Nielen priehlbiny na stehnách budú vyzerať lepšie, pokožka bude čistejšia a pružnejšia. Pomáha najmä zelená zelenina. Chlorofyl, ktorý obsahuje, znižuje zápal a podporuje regeneráciu buniek.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #pečeň #Dopamín #detoxikácia #pesticídy #cukor #toxíny #čili #kortizol

+ Nebuďte negatívny, práve naopak, konečne máte dôvod na úsmev.
Úspech príde vtedy keď sa budete snažiť a...

+ Myslite hlavne na seba, doteraz ste mysleli na ostatných.
Pokiaľ niečo potrebujete, nečakáte na zľavy a...