Prečo sa niektorí ľudia boja urobiť si radosť?

Sú pravým opakom osôb trpiacich nutkavým problémovým nakupovaním. Niektorí ľudia majú problém s tým, aby si priznali právo vynaložiť vlastné peniaze na to, aby si urobili radosť.

23.03.2017 12:00
topánky - radosť - žena - nákup Foto:
Najradšej by ste si kúpili nové topánky. Peniaze na ne máte, ale nedovolí vám to pocit sebakontroly a otázky, či ich naozaj potrebujete. Prečo si neviete spraviť radosť?
debata

Tento postoj v sebe skrýva tendenciu k ponižovaniu vlastnej osoby a často svedčí o intenzívnej potrebe bezpečia, píše francúzsky denník Le Figaro.

„Zakaždým, keď ma napadne zájsť si niečo kúpiť, opakuje sa tá istá schéma. Vstúpim do obchodu, nájdem tam niečo, čo sa mi páči, vyskúšam si to, idem k pokladni a cestou si poviem: Potrebujem to naozaj? Je to skutočne pekné? Nakoniec vždy dospejem k záveru, že to je pre mňa príliš drahé. Odchádzam z obchodu s prázdnymi rukami a veľmi mrzutá a nahnevaná,“ vysvetľuje tridsaťdvaročná Caroline. „Vždy som mala problém s tým, aby som prijala myšlienku, že si môžem urobiť radosť,“ dodáva.

„Pred dvoma rokmi som zostala bez zamestnania a to som naozaj musela obracať každé euro. Predtým pre mňa bolo nakupovanie čímsi prostým, jednoduchým. Ľahko som sa ovládala. Keď som mala peniaze, s radosťou som ich míňala, keď som ich nemala, nič som nekupovala, ale necítila som žiadnu frustráciu,“ hovorí Caroline.

„Od tej doby, aj keď sa moja finančná situácia veľmi zmenila, si nedokážem urobiť radosť. Všetko je tak, ako keby som ďalej bola bez peňazí a musela za každú cenu šetriť pre prípadné ďalšie ťažké obdobie,“ sťažuje sa.

„Nemám naopak problémy s nakupovaním pre druhých, s tým, aby som robila radosť svojim blízkym. Rada by som získala späť trochu tej ľahkosti vo vzťahu k peniazom. Cítim, že tento môj problém vyviera zo zložitejších príčin, ktoré by som rada odstránila,“ hovorí Caroline.

„Prílišný strach z toho, že osoba nebude mať dosť peňazí, a z toho plynúce tendencie k finančnej anorexii sú príznačné pre hlboko zakorenený strach nielen z nedostatku peňazí, ale predovšetkým z nedostatku bezpečia,“ upozorňuje psychologička Marie-Claude Françoisová-Laugierová, autorka knihy Peniaze v manželstve a v rodine.

„Pre niektorých ľudí peniaze predstavujú radosť, moc, slobodu. Sú spájané s radosťou. Pre iných sú naopak synonymom zdržanlivosti a smútku. Títo ľudia majú strach, že im budú chýbať, a to preto, že budúcnosť považujú za neistú. Nevydávať peniaze pre nich znamená uspokojovať potrebu bezpečia, chrániť sa pred neznámom, z ktorého majú obavy. Patrí to k pradávnym obavám, ako je strach zo smrti alebo choroby: títo ľudia sa boja, že budú bez prostriedkov a nebudú tak môcť čeliť ťažkostiam, ktoré ich čakajú,“ uvádza.

„Finančná anorexia je veľmi odlišná od lakomstva. Čiastočne ju možno vysvetliť tým, ako títo ľudia prežívali detstvo. Človek, ktorému hovorili, že je nikto a nič neznamená, môže byť potom presvedčený, že nemá žiadnu vnútornú hodnotu. Bude mať sklony dávať darčeky svojim blízkym, míňať peniaze na nich, ale na seba nie,“ hovorí Marie-Claude Françoisová-Laugierová.

„Z tejto nulovej sebaúcty často pramení istá forma asketizmu. Takí ľudia si myslia, že nemajú právo urobiť si radosť a kúpiť si vec, ktorá sa im páči. Akoby si hovorili, že si to nezaslúžia,“ vysvetľuje.

„Aby sa človek dostal z tejto slepej uličky, môže byť užitočné o tom hovoriť. Nie je nutné navštíviť psychológa, aj rozhovor s niektorým členom rodiny alebo priateľom môže mať ozdravný účinok. Môžu potom začať tým, že si dovolí malú radosť, napríklad lístok do kina alebo knižku. Predovšetkým ide o to nájsť znova chuť urobiť si radosť. To môže byť príjemnejšie v spoločnosti ďalšej osoby. Prečo si napríklad nedopriať pohárik na terase s priateľkou,“ uvádza Marie-Claude Françoisová-Laugierová.

debata chyba
Viac na túto tému: #strach #radosť #sebaúcta #míňanie #kupovanie

+ Začnete s pestovaním vlastných plodín a určite vám budú chutiť viac.
Nebuďte príliš nervózny, všetko zvládnete...

+ Dajte prednosť varenej strave, na rýchle občerstvenie zabudnite.
Nemusíte byť dobrý vo všetkom, každý je dobrý v...