Pitný režim: V lete áno, v zime nie?

V horúčavách sa pocit smädu hlási o slovo oveľa nástojčivejšie ako v chladnejšom počasí. Ale to neznamená, že telo počas zimy neprichádza o tekutiny. Denne ich stratí aj dva litre.

12.03.2017 14:00
zima, voda, minerálka, pitný režim Foto:
Vo všeobecnosti máme zafixovaný údaj - dva litre tekutín denne.
debata (1)

Čo sa stane, ak pocit smädu odignorujeme a necháme z tela tekutiny ubúdať? „O slovo sa prihlási malátnosť aj bolesť hlavy. Ale ťažká dehydratácia sa aj počas zimy môže skončiť smrťou. Organizmus totiž stratí denne v priemere 1,5 až 2 litre tekutín bez ohľadu na ročné obdobie,“ začína rozprávať odborníčka na výživu MUDr. Katarína Babinská.

Tekutiny sa z tela dostávajú von močom, keďže sa ním vyplavujú produkty látkovej premeny. Aj potením. „Ale čo veľa ľudí nevie, je fakt, že tekutiny sa z tela aj odparujú. Denne sa takto z organizmu stratí približne 6 decilitrov vody. Vzhľadom na tieto skutočnosti sa treba starať o zachovanie rovnováhy, čo sa tekutín týka.“ Telo je tvorené zo šesťdesiatich percent vodou. „Ak sa z tohto množstva stratia čo i len dve percentá, organizmus je nespokojný a už to nástojčivo hlási. A my musíme vodu dopĺňať,“ opisuje odborníčka.

Čo a koľko?

Na výber máme tekutín neúrekom a nie vždy si dokážeme niektoré druhy zakázať. „Z hľadiska zdravej výživy treba prijímať nápoje, ktoré neobsahujú cukor, čiže sú bez energie. Dôvod je jednoduchý, máme energie viac než dosť, pretože ju prijímame v kalóriách v našej strave. Nerovnováha medzi príjmom a výdajom energie je hlavný dôvod rozširujúcej sa obezity u populácie,“ uvádza odborníčka. Naopak, to, čo nám chýba, sú cenné zložky, ako minerály či vitamíny. Ten nápoj, ktorý nám dodá do tela hodnotné živiny, zaraďujeme medzi nápoje cenené."

Vo všeobecnosti máme zafixovaný údaj – dva litre tekutín denne. Ak by sme si však chceli príjem tekutín vypočítať presnejšie, tu je návod: „Príjem sa odvíja najmä od telesnej hmotnosti, na 1 kilogram treba prijať 40 mililitrov vody denne,“ opisuje Babinská. Ale treba brať do úvahy aj ďalšie faktory, ako je fyzická kondícia či zdravotný stav jednotlivca. Športovci potrebujú vody viac, naopak, pri niektorých ochoreniach obličiek sa príjem vody obmedzuje.

Bublinky – áno či nie?

V ústnej dutine sa nachádzajú receptory, ktoré človeku umožňujú rozoznávať chute pokrmov a nápojov, ich konzistenciu či teplotu. Ako tieto receptory reagujú na bublinky, čiže oxid uhličitý v nápojoch? „Bublinky dráždia receptory chladu v ústach, a preto sa nám nápoj zdá byť chladnejší ako v skutočnosti je,“ opisuje odborníčka. To je dôvod, prečo po bublinkách siahneme skôr v lete ako v zime. „Inak sú bublinky v nápojoch veľmi subjektívnou záležitosťou. Niekoho nepríjemne dráždia, inému vyhovujú.“

Perlivé minerálky môžu napríklad jemne pomôcť tráveniu. „Bublinky mierne dráždia žalúdok. Ak má niekto znížené vylučovanie žalúdočnej šťavy, môžu práve bublinky vylučovanie týchto štiav zľahka provokovať. Nejde však o výrazný účinok,“ vysvetľuje Babinská. Zároveň dodáva, že ak siahneme po minerálke, je dobré sledovať etikety. Podľa toho, aké minerály nám v tele chýbajú či aký zdravotný problém riešime, treba zvoliť vhodnú minerálku. Na Slovensku máme veľkú výhodu, evidujeme až 1 600 prameňov minerálnych vôd. "Pri veľmi mineralizovaných vodách však treba vyberať opatrne, pretože obsahujú značné množstvá minerálov, ktoré už môžu organizmus zaťažiť. Napríklad pri vodách s obsahom sodíka sa treba mať na pozore, pretože práve tohto prvku prijímame v potrave veľa, najmä vďaka neúmernému soleniu.

Zimné obdobie so sebou nesie väčšie riziko prechladnutia ako letné mesiace. Receptom, ako v tomto období posilniť organizmus, je aj pravidelné prijímanie minerálov. Dôvod je jednoduchý. „Minerálne látky, ktoré sú prirodzenou zložkou minerálnych i pramenitých vôd, pomáhajú pokryť potrebu cenných látok, ktoré v našej strave často chýbajú, a zároveň nahradiť ich každodenné straty. Dostupnosť minerálov obsiahnutých vo forme ich rozpustných solí je pre bunky ľudského tela okamžitá, priama a nenáročná," potvrdzuje odborníčka.

Piť vodu z vodovodu?

Niektorí kupujú vodu balenú, iní nedajú dopustiť na vodu z vodovodu. Jednoducho ju napustia do pohára a smäd je uhasený. Pre ďalšiu skupinu ľudí je zasa voda z vodovodu strašiakom kvôli chlóru. Pravda je, že kým voda dorazí na náš stôl, musí prejsť rôznymi potrubiami a počas tejto cesty ju treba dezinfikovať. To sa vykonáva pridaním stanoveného množstva chlóru do vody.

"V nedávnej štúdii sa zistilo, že zlúčenina chlóru, ktorý sa tvorí pri chlórovaní vody obsahujúcej organické látky, je známa ako silný bakteriálny mutagén. V pitnej vode je však veľmi nízka koncentrácia chlóru, a preto je riziko malé,“ objasňuje odborník na klinickú biochémiu, doc. Ing. Pavel Blažíček, PhD. Keďže chlór sa z vody odparuje, je dobré napustiť si vodu do džbánu a nechať ju počas noci odstáť. Ďalším tipom, ako sa zbaviť chlóru, je previesť vodu 15-minútovým varom.

Minerálky pre deti?

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
dieťa, voda, smäd, pitný režim Ilustračné foto.

Od akého veku je vhodné, aby deti pili minerálne vody? „V prvom polroku má byť dieťa dojčené a nie je potrebný žiadny ďalší nápoj. V prvom roku mamičky, ktoré deti nedojčia, riešia to, s čím pripravovať umelé mlieko. Odporúčam pramenité vody na prípravu mlieka alebo príkrmov pre deti. Ako dieťa rastie, od troch rokov už môže piť aj jemne mineralizované vody alebo ešte lepšie, pramenité vody. Potreba minerálov je u detí menšia ako u dospelého človeka. S pribúdajúcim vekom môžeme bez obáv pridať do pitného režimu detí aj minerálne vody," uvádza Babinská.

Poznáte účinky minerálov?

Horčík
Zvaný aj ako „protistarnúci“ minerál je potrebný predovšetkým na to, aby bunky v tele správne fungovali a vyrábali energiu, ktorú tak veľmi potrebujeme práve v zimných mesiacoch.

Draslík
Upravuje tlak medzi vnútrom a povrchom buniek a jeho nedostatok spôsobuje, že bunkový odpad nie je vhodne transportovaný – toxický materiál sa tak v bunke dlhodobo hromadí. Pri dostatočnom príjme draslíka vie telo vytvárať nové bunky, čo sa navonok prejavuje aj zdravou pokožkou – práve počas zimy naša pokožka pre chladný vzduch neprimeranie trpí.

Sodík
Je pre telo veľmi dôležitá minerálna látka, ktorej hlavnou funkciou je regulovanie distribúcie telesných tekutín a acidobázickej rovnováhy. Sodík podporuje látkovú výmenu bielkovín a uhľohydrátov a taktiež stimuluje činnosť obličiek. Zároveň uľahčuje trávenie tým, že podporuje vylučovanie žalúdočných štiav a pôsobí proti kŕčom vo svaloch.

Vápnik
Tento minerál sa stará o zachovanie dobrej kondície kostí a zubov, je taktiež potrebný na zrážanlivosť krvi, hojenie a činnosť svalov. Podieľa sa na významných biochemických reakciách a zároveň tlmí alergické reakcie.

Článok vyšiel v ženskej prílohe Pravdy – v magazíne MiA.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #voda #pitný režim #minerálka #minerály #ženský magazín MiA

+ Dôležitý je aj spánok, nezabúdajte na kvalitu a dĺžku.
Nesnažte sa o všetkom rozhodovať sami, poraďte sa s...

+ Pravidelným cvičením môžete docieliť zdravý a vyrovnaný chrbát.
Neponižujte sa, ste lepší ako si myslíte,...